Alkoholfria Drinkar/ Dessert

Syrensirap, saft och socker

Idag är det Sveriges Nationaldag i detta underbara avlånga land, önskar alla en härlig dag. Det är även syrentider nu, vacker blomma som doftar så ljuvligt. Jag passar på att plocka med mig hem och hittar på massa gott. Jag lyckades slänga ihop syrensocker, syrensaft och sirap. Sirapen kommer jag att ha i bakverk, drinkar, ringla över glass och pannkakorna. Sockret blir en fin “ge bort” present och saften ska bli god att drickas iskall en varm sommardag.
127

Syrensirap
10-15 blomklasar av lila syren
5 dl socker
2 dl vatten
2 krm citronsyra
2 msk vaniljsocker

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser, förutom blommorna, i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret löses upp. Lägg i blommorna, sänk värmen och låt koka i 5-10 min. Rör om då och då. Låt stå och svalna en stund. Sila sedan av och lägg i en flaska/burk. Låt kallna innan du stänger locket. Förvara svalt, den håller sig bra i ca 3 månader.
9

Syrensaft
20-30 blomklasar av syren
1 liter vatten
5 dl socker
0,5 tsk citronsyra
1 citron, tvättad och borstad, jag rekommenderar att du har en ekologisk citron
2 dl hallon (valfritt)

3210 

Gör såhär:
Lägg syrenblommorna, citronskivor och eventuellt hallon i en stor flaska eller bunke.
Koka upp vatten, socker och citronsyra under omrörning tills sockret löses upp. Häll det heta vattnet över syrenerna. Lägg på ett lock och ställ i en mörk plats (skafferiet) i 3 dagar. Rör om då och då. Serveras som saft, späd ut med vatten. Kan även frysas in.

Syrensocker:
Gör såhär:
Plocka syrenblommorna från sina stjälkar.
Varva i en burk med socker. Stäng inte locket, låt stå så i 3-4 dagar. Skaka på burken med jämna mellanrum tills sockret och blommorna har torkat helt.
Ha sockret i kakorna, teet eller i gröten. Om det bildas klumpar i sockret kan du smula sönder det med fingrarna eller mixas. Du kan välja att sila sockret och slänga blommorna eller behålla dem i.

146
5

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

17 + 19 =