Iran/ Kyckling/ Ris

Tahchin- Iranskt saffransris med kyckling

Iranierna är kända för sina fantastiska och aromatiska risrätter. Tahchin är en stor favorit, saffransris med kyckling toppad med zereshk. Underbart gott att serveras med persisk tsatsiki och shirazisallad. På bloggen hittar du fler läckra iranska risrätter, HÄR! finns recept baghali polo, HÄR! lobia polo, HÄR! sabzi polo mahi HÄR! ris med tadig, HÄR! adas polo och HÄR! zereshk polo.
6 portioner
1 g saffran+ 0,5 dl vatten
Olja
Riset:
5 dl basmatiris
2,5 msk salt
3 st äggulor
2,5 dl yoghurt (vanlig- eller turkisk yoghurt funkar. Jag tog turkisk)
Kycklingen:
3 st kycklingfiléer
1 gul lök
2 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
3 st lagerblad
2 st buljongtärningar (höns- eller grönsaksbuljong, kan ersättas med salt)
1 liter vatten
Valfri garnering:
0,5 dl zereshk (berberibär)
Finhackade nötter (tex mandel eller pistage)
2 msk socker
Smör till stekning

Serveringsförslag:
Masto khiar
Shirazisallad eller persiskt salladsfat

Gör såhär:
Lös upp saffranet i hett vatten, täck och låt stå åt sidan. Tvätta riset ordentligt och blötlägg sedan i ljummet vatten i 30 min. Under tiden kan du koka upp kycklingen.

Skala och hacka kycklingen i klyftor. Lägg kyckling, lök, lagerblad, gurkmeja, paprikapulver och buljong i en kastrull. Häll över vatten, koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 25 min, tills kycklingen är färdiglagad. Låt svalna och hacka sedan kycklingen i tärningar eller i strimlor. Bevara gärna buljongen som du har kokat kycklingen i till senare.

Blanda äggulor, yoghurt och saffransvatten (spara 1 msk saffransvatten till senare).

Sila av det blötlagda riset. Koka upp rikligt med vatten i kastrull, tillsätt 2,5 msk salt. Vänd ner riset i det kokande vattnet. Koka riset i ca 7-8 min. Riset ska mjukna utan att det blir grötigt eller överkokt. Sila av riset. Blanda riset med yoghurten.

Häll ca 4 msk olja i botten av en non stick kastrull. Häll 1 msk saffransvatten över och rör runt i oljan. Tillsätt ca 1/3 av riset i kastrullen och platta till det med en slickepott eller en sked. Detta kommer att bli en krispig yta, en tadig. Fördela kycklingen jämnt över riset. Avsluta med att toppa med resten av riset. Pressa varsamt ihop riset jämnt och fint i kastrullen. Lägg ett lock på gryta. Låt riset tillagas på hög värme, ej högsta, i ca 10 min. Nu kommer det gula riset i botten av grytan stekas och det börjar bildas en krispig tadig. Öppna upp locket och ringla ca 1,5 dl hett vatten över riset, gärna från buljongen som du kokade kycklingen i.  Täck med locket, sänk värmen och låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 45-60 min. Stäng av värmen och låt riset stå och svalna i 10 min. Vänd riset upp och ner i ett fat. Om tadigen fastnar i botten av kastrullen kan du försiktig lossa den med en stekspade.

Tvätta zereshk och låt rinna av, bären kan innehålla små sandkorn så var noga med att tvätta dem. Hacka nötterna. Hetta upp en klick smör och stek zereshk i ca 1 min under omrörning. Tillsätt socker, stek lite till. Vänd slutligen i nötterna och stek i ca 1 min. Toppa riset. Servera gärna med maskot khiar och shirazi sallad.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply