Jag har många bra recept som hamnar långt bak i receptarkivet här på Zeinas Kitchen, som tillexempel detta fantastiska recept. En gammal favorit som jag uppdaterat för att lyfta fram den igen. Tandoorikyckling är en av mina absoluta favoriträtter från det indiska köket. Kycklingen marineras i flera timmar i yoghurt, färsk ingefära, vitlök och massa kryddor. Resultatet blir en mör, saftig och kryddstark kyckling. Den får sin härliga röda färg från chilipulver och man kan även ha i några droppar röd hushållsfärg. Serveras med raita, sallad och naanbröd. Nu när solen börjar titta fram kan man passa på att grilla kycklingen på grillen, de blir riktigt goda då. 
tandoori kyckling-3

6 portioner Tandoorikyckling
6 st kycklingklubbor
Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 tsk korianderpulver
1 tsk spiskumminpulver
1 msk röd chilipulver (eller paprikapulver om du vill ha den mild)
2 msk tamarindpasta (går att uteslutas)
3 msk citronsaft
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
3 msk finriven ingefära
3 vitlöksklyftor, pressade
Några droppar röd hushållsfärg (valfritt)
2 msk rapsolja
Gurkraita:
1 gurka, ta bort kärnhuset och finhacka
1 salladslök, finhackad (går att byta ut mot en pressad vitlöksklyfta)
0,5 dl finhackad koriander eller mynta
1 tsk salt
0,5 tsk kummin
4 dl turkisk yoghurt
Gurkraita, gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering

Tandoorikyckling, gör såhär:
Lägg alla ingredienser till marinaden förutom oljan i en skål och blanda väl. Blanda väl. Ställ åt sidan medan du förbereder kycklingen. Dra bort skinnet från kycklingen. Skär 4 snitt på båda sidorna av kycklingen. Snittet ska nå ända ner till benet. Lägg sedan rapsolja i marinaden och rör om igen. Lägg en kycklingklubba i taget i marinaden och masera in såsen ordentligt. Bäst blir det om du gör det med händerna. Se till att marinaden kommer in i snitten och runt hela klubban. Gör så med alla kycklingklubbor. Lägg kycklingen tillsammans med marinaden i en påse och förslut väl. Ställ i kylen i minst 8-10 timmar. Kan marineras upp till 24 timmar.

Ta ut kycklingen och låt stå i rumstemperatur en stund innan tillagning, ca 15-20 min. Värm ugnen till 225 ° med grillfunktion på. Lägg kycklingen på ett galler och ställ sedan på en plåt. Grilla mitt i ugnen i ca 45 min. Ta ut, garnera med färsk koriander, limeklyftor och servera genast.
Servera gärna med vitlöksnaanbröd och kachumber (indisk löksallad). Även hemmagjord mangochutney passar utmärkt till.
IMG_7637tandoori kycklingtandoori kycklingtandoori kyckling

Kopiera