Tapsi är en klassisk kurdisk maträtt som kan tillagas på olika sätt. Även i Irak är tapsi en favorit. Den kan tillagas med kött, kyckling eller göras vegetarisk. Köttet kan med fördel uteslutas från denna rätt, grönsakerna räcker gott och väl och ger en fantastisk smak. De flesta grönsaker funkar utmärkt att tillsättas i grytan. Jag kryddade min tomatsås lite extra med både vitlök och curry för att ge tapsin en god, mustig smak. 

6 portioner tapsi
3 små aubergine eller 2 stora
2 gula lökar
4 potatisar
2 tomater
2 paprikor
1 zucchini (kan uteslutas och ersättas med 1 potatis)
Olja till stekning
Tomatsås:
2 pressade vitlöksklyftor
5 msk tomatpuré
1 liten knippe finhackad persilja
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk sju kryddor
0,5 tsk curry
0,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
8 dl vatten
TIPS! Du kan krydda tomatsåsen efter smak och ha i de kryddor du tycker om. Både curryn och vitlök kan man utesluta. Gillar du hetta är det väldigt gott med chili i tapsi.

Gör såhär:
Skala potatisen. Skala auberginerna randiga. Skär alla grönsaker i runda skivor. Hetta upp olja och stek allting, förutom tomaterna, i omgångar. Stek auberginerna sist eftersom de suger åt sig ganska mycket av oljan. Låt allting rinna av ordentligt på hushållspapper. Du kan även ringla olja på grönsakerna och ugnsbaka dem tills de mjuknar om du inte vill steka dem.

Förbered tomatsåsen. Fräs vitlöken hastigt några sekunder, tillsätt tomatpurén och stek lite till. Häll över hett vatten, alla kryddor och persiljan. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 min.

Värm ugnen till 200°. Varva grönsakerna i en ugnsform. Det spelar ingen roll vilken ordning du varvar dem. Häll över tomatsåsen, täck med aluminiumfolie och baka mitt i ugnen i 20 min. Ta bort folien och baka i 10 min till. Servera med ris eller bröd. Jag serverade min tapsi med både ris och bröd. Gott!


Kopiera