Bulgur som tillagas med tomat och paprika är ett gott tillbehör till de flesta rätter. Väldigt gott att servera med tsatsiki och grillat. Använd grova bulgurkorn för bäst resultat. Gillar du hetta kan du tillsätta chili i bulgurn. 
grillad kyckling-13

6 portioner tomatbulgur
4 dl grovmalen bulgur
1 gul lök
2 tomater
1 grön paprika
2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar av valfri sort (grönsak- eller hönsbuljong passar bra)
1 tsk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
Ca 6 dl vatten
4 msk rapsolja
10 g smör

Gör såhär:
Hacka lök, tomat och paprika i tärningar. Hetta upp olja och smör i en kastrull, stek löken tills den blir glansig och mjuknar. Tillsätt paprika, stek lite till. Vänd i tomat, tomatpuré, sjukryddor och paprikapulver, fräs en stund under omrörning. Smula i buljongtärningarna, krydda med peppar och eventuellt salt om det behövs. Blanda i bulgur. Häll över hett vatten och blanda ordentligt. Lägg ett lock på grytan, låt bulgurn ångas långsamt tills den mjuknar och suger åt sig vätskan. Tillagningstiden varierar beroende på hur grova bulgurkorn du har använt, ca 20-25 min brukar vara lagom för grova korn. Fluffa till bulgurn med en gaffel, tillsätt eventuellt mer vatten om den känns för torr eller dra bort locket om den känns för fuktigt. Servera bulgurn varm med tsatsiki och ett gott tillbehör.

Jag har använt en mörk bulgursort som är nyttigare än ljus bulgur och mer fiberrik. Ljus bulgur är dock det man oftast använder när man lagar tomatbulgar.
Jag har använt en mörk bulgursort som är nyttigare än ljus bulgur och mer fiberrik. Ljus bulgur är dock det man oftast använder när man lagar tomatbulgar.

grillad kyckling-7

Kopiera