Fisk & Skaldjur/ Gratäng/ Grytor/ Husmanskost/ Svenskt

Torskgratäng

En god gratäng där såsen och torsken tillagas samtidigt i ugnen. Fisken blir saftig och får en god smak av såsen. Servera med valfritt tillbehör, passar perfekt med potatis, pasta, ris eller sallad. HÄR! hittar du recept på samma rätt fast med lax.

6 portioner torskgratäng
800 g torskfilé
5 dl grädde (gärna vispgrädde)
3 dl creme fraiche
1 dl hackad färsk dill eller 0,5 dl djupfryst dill
0,5 purjolök
1 citron (justera syra efter smak)
1 fiskbuljong eller salt
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar
Topping (valfritt):
200 g skalade räkor

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Om du använder fryst fisk låter du den tina först och torka sedan med hushållspapper. Tvätta och strimla purjolöken till tunna skivor. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär torsken i portionsbitar, och lägg över purjolöken. Lös upp buljongtärningen i lite hett vatten. Blanda crème fraîche, grädde, dill, senap, saften från 1 citron, buljongen, salt och peppar i en skål. Riv i lite skal från citronen, få bara i det gula. Blanda såsen väl och häll det försiktigt i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Strö räkorna över torsken och grädda i ytterligare 5 min. Servera med sallad och kokt potatis, pasta eller ris. Smaklig spis!  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sexton + tretton =