Grillat/ Libanon/ Mezza/ Såser & Dressingar

Toum- Libanesisk vitlökskräm

Toum! Kungen av alla såser och dressingar som finns i det libanesiska köket, om du frågar mig. Den skiljer sig från aioli, mycket lenare, krämigare i konsistensen och den görs på äggvitor. En traditionell libanesisk vitlökssås som är ett givet tillbehör till grillat, speciellt till kyckling. Resultat man får av att blanda så få ingredienser är fantastisk. Den är enkel att göra men kräver tålamod och att man häller i oljan långsamt. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder. 

1 skål toum, ca 4 portioner
2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

Gör såhär:
Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min.  Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen i upp till 3-4 dagar. Servera med grillat!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    karolina david
    12/09/2015 at 10:32

    hej zeina varje gång jag gör dina maränger så blir dem perfekta

  • Reply
    Nenne
    15/09/2015 at 22:58

    Hej
    Undrar om du har receptet på den goda paprikasåsen som brukar gå tillsammans med denna vitlökssåssen
    Tror den heter mhamar men jag kan ha fel

  • Reply
    Jessica
    14/10/2015 at 14:23

    Hej. Jag gjorde det här precis och undrar varför min toum blev så gul? Jag hade ekologisk rapsolja och den är rätt mörk. Är det skillnad rapsolja och rapsolja?

    • Reply
      Zeina
      14/10/2015 at 19:30

      Hej 🙂
      Ja det kan nog vara skillnad på ekologisk rapsolja, kanske den som påverkade färgen 😀

  • Reply
    Nabcy
    11/03/2016 at 11:34

    Hej zeina jätte fin blogg du har !
    Min kräm toum blir aldrig tjock vad beror de på ?
    Kan Man ha yoghurt I?

    • Reply
      Zeina
      13/03/2016 at 23:51

      Du måste droppa i oljan mycket långsamt och vispa en bra stund innan den tjocknar. Yoghurt rekomdnear jag inte 🙂

  • Reply
    sarah
    23/04/2016 at 18:53

    Kan man frysa den?

    • Reply
      Zeina
      23/04/2016 at 20:41

      Nej det kan man inte 🙂

  • Reply
    Fatima
    06/08/2016 at 02:07

    Hej Zeina
    Följer dig och du har så bra recept 🙂
    Vill göra denna såsen imorgon och undrar om du använder elvisp eller stavmixer för att vispa? Har både och hemma jag använder alltid elvisp när jag vispar äggvita och stavmixer när jag mosar.
    Vad rekommenderar du?
    Tack på förhand
    / Fatima

    • Reply
      Zeina
      06/08/2016 at 11:38

      Hej,
      Jag använder stavmixer till denna. Tänk på att verkligen droppa i oljan långsamt och fortsätt droppa i tills såsen tjocknar. Lycka till /Zeina

    Leave a Reply

    ett + två =