Egypten/ Gratäng/ Ris/ Vegetariskt

Ugnsbakad egyptiskt ris

Roz meammar är en egyptisk risgratäng. Riset bakas i ugn med mjölk och grädde. Väldigt enkel att laga och passar att serveras som tillbehör vid grillat, som kyckling eller med en god gryta. Jag serverade riset med kycklingklubbor och sallad. 

6 portioner
5 dl rundkornigt ris (läs tips)
7 dl mjölk (gärna 3% fetthalt)
3 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde. Kan även ersättas med mjölk)
2 msk smör
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
TIPS! Jag har använt turkiskt baldosis (se bild på paketet HÄR!) som finns att hittas i orientaliska livsmedelsbutiker. Sushiris funkar också jättebra.

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt och blötlägg i ljummet vatten i 15 min. Sila sedan av riset. Smörj en ugnsform med smör och lägg riset i formen.

Värm ugnen till 175°. Hetta upp mjölk, grädde, svartpeppar och salt i en gryta. Låt koka upp och häll sedan mjölken över riset. Baka riset mitt i ugnen i ca 30 tills riset är färdiglagad och fått en gyllene yta. Servera med önskat tillbehör.   

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply