Bakverk/ Dessert/ Efterrätt

Vaniljkaka

Åh denna kaka är underbar och sååå god! Den blir härligt mjuk och saftig av vaniljkrämen som man tillsätter i smeten. Den blir ännu godare dagen efter den har bakats, perfekt om man vill förbereda fikat i god tid. 

vaniljkakavaniljkaka-14
Ca 12-14 bitar vaniljkaka
Vaniljkräm:
6 msk snabbvispad marsanpulver (se bild)
4 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
Smet:
250 g rumstemprerad smör
4 dl socker
4 ägg
2 ½ tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Garnering:
50 g mandelspån
TIPS! Du kan smaksätta kakan med 2 tsk kardemumma eller 0,5 g saffran om du gillar det.

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Blanda mjölk, vaniljpulver och vaniljsocker tills du får en kräm. Ställ åt sidan. Rör smöret och socker med en elvisp tills det blir luftigt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Häll i vaniljsåsen och blanda försiktigt. Se till att allt blandas ordentligt, rör allting med en slickepott eller slev.

Häll ut smeten i en stor och smord form, ca 20×30 cm. En springform är för liten, jag har använt en stor pajform på 29 cm. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen. Servera kakan kall. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering, den blir desto godare dagen efter den har bakats.
20160826_143325-0120160826_144850-0120160826_145629-01 vaniljkaka-15 vaniljkaka-16

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

17 Comments

  • Reply
    Petra
    28/08/2016 at 14:50

    Den verkar ju helt magisk! måste testas!

  • Reply
    Anna
    09/09/2016 at 10:29

    Fantastiskt god. Har precis bakat den med kardemumma i. Ska prova med saffran också en gång. Tusen tack för ett jättebra recept, första jag provar av dina.

  • Reply
    Shamila
    17/11/2016 at 00:53

    Om man inte har tillgang till Marsan pulver, finns det nagot annat man kan anvanda for att ersatta det med?

    • Reply
      Zeina
      25/11/2016 at 14:22

      Jag har inte testat utan så jag vet inte hur resultatet blir men jag kan tänka mig att det skulle funka bra att ersätta det med hemmagjord vaniljkräm.

  • Reply
    Pamela
    23/11/2016 at 20:11

    Hej om jag vill smaksätta med saffran ska jag byta ut vaniljsockret till saffran då? Mvh Pamela

    • Reply
      Zeina
      25/11/2016 at 14:06

      Helt rätt 😀

  • Reply
    Marianne Thorgren
    13/03/2017 at 19:32

    Finns det nån orsak till att det måste vara snabbmarsan? Har ju bara kokmarsan hemma… same same but different

    • Reply
      Zeina
      13/03/2017 at 19:37

      Det ska nog funka bra med kokmarsan också. Har dock inte testat, vet inte om det blir samma konsistens på kakan. Men jag tror inte det ska vara några problem. Kall vaniljkräm i kakan ska det vara. Berätta gärna hur kakan blev om du testar❤

  • Reply
    Erica
    13/03/2017 at 20:30

    Har du något tips på vad annars ha på om man ej kan ta mandelspån??

    • Reply
      Zeina
      13/03/2017 at 20:50

      Kokos eller finhackade nötter

  • Reply
    Lilian
    14/04/2017 at 15:43

    Hej. Ska kakao vara kletig när man tar ut den från ugnen?

    • Reply
      Zeina
      17/05/2017 at 14:18

      Ja den ska vara lite kladdig 😀

  • Reply
    Helen
    30/07/2017 at 13:46

    Mm denna måste jag baka♡ älskar att baka… Mums! !

  • Reply
    Katarina Enenge
    30/07/2017 at 22:32

    Hej! Jag undrar om man kan frysa vaniljkakan.
    Verkar väldigt smarrig så jag ska testa att baka den.

    • Reply
      Zeina
      30/07/2017 at 22:36

      Det går jättebra att frysa in den❤

  • Reply
    Das
    01/08/2017 at 11:02

    Ska den vara lite ofärdig i mitten?

    • Reply
      Zeina
      09/08/2017 at 09:50

      Den är lite krämig i mitten och stelnar i kylen, den ska dock inte vara för lös i mitten 🙂

    Leave a Reply

    8 + sju =