Afrika/ Bönor/ Grytor/ Veganskt/ Vegetariskt

Västafrikansk kikärtsgryta med jordnötssås

Alltså denna gryta, åh så god! Den är inspirerad av en västafrikansk gryta som heter “plasas”. Oftast görs den med kött eller kyckling men jag testade att istället ha i kikärtor. Vilken kombination det blev! Magiskt gott, fylligt, mustigt och mättande. För att göra det hela ännu godare serverade jag min kikärtsgryta med coconut rice, recept hittar du HÄR! 
4-6 portioner
1 gul lök
1-2 st gröna chili (justera hetta efter smak)
2 st vitlöksklyftor
1 dl jordnötssmör (gärna creamy)
2 msk tomatpuré
400 g kokta i kikärtor
400 g bladspenat (frusen eller färsk)
400 g krossad tomat
2 tsk chilipulver eller paprikapulver
Salt & peppar
1 dl vatten
Olja till stekning

Gör såhär:
Tina upp spenaten om du använder fryst, låt rinna av i en sil och krama ur överflödig vätska. Hacka lök, chili och vitlök. Hetta upp olja och stek lök, vitlök och chili i 3-4 min. Tillsätt tomatpuré, chilipulver eller paprikapulver och stek lite till. Vänd i jordnötssmöret och rör runt tills jordnötssmöret löses upp och du får en tjock sås. Tillsätt krossad tomat, vatten, salt, peppar och blanda. Låt såsen puttra på låg värme under lock i 20-30 min. Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för tjock. Vänd i kikärtor och spenat, låt grytan puttra i 15-20 min till. Servera gärna med ris, jag serverade mitt gryta med coconut rice.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply