Förra veckan hade jag gäster och jag bjöd på en riktig kalasmiddag på mexikanskt vis. Jag lagade en fantastiskt chiligryta med bönor som smakade otroligt gott. Till det serverade jag hemmabakade tortillabröd, en het tomatsalsa, mexikanska majskolvar och masa grönsaker och små plock bredvid. Som förrätt serverade jag gazpacho, lite svalkande innan vi skulle hugga i den heta grytan. Mina gäster äter vegankost så allt som jag bjöd på var veganskt. Underbart! Mina gäster såg väldigt nöjda ut 😀 Till min hjälp kikade jag in på Vegokolls vegolista, där fick jag tips på vilka produkter jag kan använda mig av när jag vill laga vegansk mat.
vegansk chili-2chili-2

6 portioner vegetarisk chiligryta
2 gula lökar
1 grön paprika
4 vitlöksklyftor
400 g kokta kidneybönor
400 g kokta kikärtor
300 g majs (gärna djupfrysta)
400 g krossad tomat
4 msk tomatpuré
Olja till stekning
Ca 4 dl vatten
Kryddor:
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
0,5-2 msk cayennepeppar (justera hetta efter smak)
1 msk socker
0,5 msk kakao
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Jag serverade mina gäster gazpacho som förrätt
Salsa roja- het tomatsalsa
Guacomale jag hade i vegansk creme fraiche
Elotes- mexikanska majskolvar (jag strödde på veganost)
Tortillabröd
Hallonlemonad

Gör såhär:
Hacka lök, paprika och vitlök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i paprika och vitlök, stek lite till. Tillsätt tomatpuré och alla kryddor förutom socker och kakao, fräs under omrörning i ca 1 min. Häll i krossad tomat, ca 4 dl hett vatten och koka upp. Smaksätt med kakao och socker. Vänd i bönorna, kikärtor och majs, låt grytan koka under lock i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum. Ta sedan bort locket efter 30 min, låt grytan koka i ca 20-30 min till på medelvärme. Servera grytan med tortillabröd, grönsaker och salsa.
vegansk chili
chili-9 chili-8  chili-7    chili-3 chilichili-5

Kopiera