Grönsaker/ Grytor/ Husmanskost/ Soppor/ Vegetariskt

Vegansk gulasch

Mustig och fantastiskt god gulasch! Den känns nästan “köttig” trots att den är helt vegansk. En härlig blandning med aubergine, paprika, potatis, lök, vitlök, morot och goda kryddor gör denna soppa magisk! Servera gärna med en bit bröd och en klick havre fraiche.

6 portioner
2 st aubergine
4-5 mellanstora potatisar, skala och dela bitar
2 paprikor av valfri färg, skär i bitar
2 morötter, skala och skär i slantar
1 gul lök, finhacka i tärningar
4 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
Raps- eller olivolja
Ca 5-6 dl vatten
Kryddor:
1,5 msk paprikapulver
2 tsk mejram
1 tsk kumminpulver (inte spiskummin)
1 tsk cayenpeppar (om du vill ha lite hetta i grytan)
4 st lagerblad
1-2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt & peppar

Gör såhär:
Skär auberginerna i ca 2 cm tjocka tärningar. Lägg på en plåt och ringla ca 4-5 msk olja över. Baka mitt i ugnen på 225° i 10 min. Vänd på dem och baka ytterligare 5-10 min till. De ska bli genomstekta och få färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Hetta upp olja och i en stor gryta, stek löken tills den mjuknar och får färg. Tillsätt vitlök och stek lite till. Tillsätt alla kryddor förutom kummin, fräs tills det doftar ljuvligt i grytan. Blanda med tomatpurén och stek en stund till. Tillsätt sedan krossad tomat, hett vatten, lagerblad och smula i buljongtärningar. Krydda med salt & peppar. Rör om, koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme.

Blanda i potatis och morot, täck med lock och låt grytan puttra i ca 20-30 min, tills grönsakerna mjuknar. Späd eventuellt ut soppan med mer vatten om den känns för tjock. Efter ca 20-30 min blandar du i paprikabitarna, aubergine, kummin och låter grytan puttra i ytterligare 20-30 min under lock. Servera gärna med en bit bröd och en klick cremé fraiche eller havre fraiche.

Se steg för steg hur jag lagar min gulasch HÄR!

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

tjugo + 7 =