Veganska linsbollar

Mercimek köftesi (turkiska linsbiffar) är mina favoriter. Så fantastiska goda. Jag experimenterade med receptet och testade att krydda linssmeten med andra kryddor. Jag ville att linsbiffarna skulle påminna lite om köttbullar i smaken. WOW! va dom blev goda. Så himla fräscha och läckra. Jag serverade linsbollarna med rödbetssallad och bröd. Supersmarrigt!

Ca 30 st linsbollar
4 dl röda linser
2 dl finmalen köftelik bulgur (se bild för tips)
1 gul lök
1 buljongtärning av valfri sort (kan ersättas med salt)
7-8 dl vatten (beroende på vilken sort linser du har)
Ca 0,5 dl grädde (växtbaserad havregrädde funkar superbra)
2 msk soja
1 msk senap
1 tsk kryddpeppar (vit- eller svartpeppar funkar också)
1 st salladslök, finhackad
1 liten knippe persilja, finhackad
Salt & peppar

Recept på mercimek köftesi hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta linserna, lägg i en kastrull och koka upp med 7-8 dl vatten. Skumma av och smula sedan i buljongtärningen eller ha i lite salt. Låt koka under lock på svag värme tills linserna är helt sönderkokta. Lyft på locket då och då, rör om och mosa linserna lite lätt med en sked. När linserna är helt mjuka, stänger du av värmen och blandar i bulgurn. Rör om och lägg ett lock på grytan. Låt svalna. Om smeten känns för lös kan du låta den stå en stund utan lock.

Finhacka löken och stek den mjuk i olja. Tillsätt grädde, senap, kryddpeppar och soja. Låt sjuda långsmat i 2-3 min. Häll gräddblandningen över linsröran och krydda med salt och peppar. Knåda sedan ihop allting ordentligt till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite olivolja eller lite grädde. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, senap eller kryddpeppar. Blanda slutligen i salladslök och persilja. Ta en klick smet i handen och forma bollar. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering, linsbollarna klarar sig fint i kylen i ca 24 timmar.  Serveras kalla. Supergoda med rödbetssallad och bröd.

Så kan en förpackning på köftelik bulgur se ut. Behöver inte vara just denna påse, detta är endast förslag. Bulgurkornen är små och mjuknar snabbt. Kornen behöver inte kokas upp utan blandas direkt i smeten. Bulguren gör att biffarna håller ihop.

  

Join the Conversation

  1. Monica Uçak says:

    Låter jättegott, ska jag testa! Min man är turk å jag svensk så detta blir en perfekt turkisk köttbulle
    Men… det står finhacka löken, stek i olja… men i ingredienserna finns ingen lök.. utom salladslöken å den ska ju i på slutet, så jag gissar det ska vara 1 gul lök som i receptet på mercimek köftesi?
    Tusen tack för inspiration, har köpt din fina bok i present till min man

  2. Eva Östling says:

    Hej, finns det nåt glutenfritt alternativ till köftelik bulgur som man kan använda i de veganska linsbollarna?

    Med vänlig hälsning

    Eva Östling

  3. Går det att använda quinoa istället för ett glutenfritt alternativ?

  4. Diana says:

    Köftesi såg jag att de inte gick att frysa, men kan man frysa dessa bollar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close