Vegetarisk biryani

Biryani är en av de godaste och mest festliga risrätter som finns. En fröjd för ögat och en fest för smaklökarna. Det är ganska många moment och rätten tar sin tid att laga. Trots alla steg som måste göras så är biryani inte svår att laga. God att serveras som den är med sallad och tzatsiki eller bredvid en god gryta.

8 portioner biryani
6 dl basmatiris av god kvalité
3 dl vermicelli (små tunna spaghettitrådar)
1 gul lök
3 dl djupfrysta ärtor
2 morötter, skalade och hackade i tärningar
3 potatisar, skalade och hackade i tärningar
2 dl russin av valfri sort (jag blandar gula sultan- och vanliga russin)
3 dl sötmandel, skållad och skalad
Kryddor:
Ca 3 msk biryanikrydda
1 msk curry
2 tsk paprikapulver
2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt & peppar
Ca 6-8 dl vatten
Biryanikryddmix:
2 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kummin
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1/4 tsk svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 krm riven muskotnöt
Stekning och fritering:
Rapsolja

Gör såhär:
Börja med att blanda din egen biryanikrydda om du inte har en färdigköpt och ställ åt sidan. Koka morot och ärtor mjuka och sila av. Fritera potatistärningarna gyllene och låt rinna av på papper. Blötlägg russin i ljummet vatten i ca 15 min och sila av.

Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i ca 30 min. Sila av. Finhacka löken i tärningar och stek mjuka i 5 msk olja. Tillsätt 1 msk biryanikrydda och 0,5 tsk curry och stek med löken på medelvärme i ca 1 min. Bränn inte kryddorna. Vänd i riset varsamt utan att krossa riskornen. Koka upp ca 6-8 dl vatten och smula i buljongtärningarna. Lägg buljongen över riset, det ska täcka riset med lite mindre än 1 cm. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt tillagas på medelvärme tills riset är klart. Lyft på grytlocket och fluffa till riset med en gaffel, tillsätt eventuellt mer buljong/vätska om riset inte är färdigkokt och låt tillagas ytterligare.

Vermicellin: Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna. Stek dem ljusbruna, ha koll de bränns vid snabbt. Stek under ständig omrörning. Häll över ca 3/4 dl vatten och fortsätt rör om tills pastan mjuknar. Tillsätt eventuellt mer vatten.

Stek ärtor, morot och potatis en stekpanna, krydda med salt, peppar och 3/4 tsk biryanikrydda. Stek mandeln gyllene i en separat stekpanna och tillsätt russin, stek med nötterna i ca 1 min. Lägg upp riset på ett fat och varva med vermicellin, grönsakerna och nötterna. Servera med sallad och tzatsiki eller en god gryta!

   

Join the Conversation

  1. Kan man använda kycklingbuljong istället? 🙂

    1. Zeina Author says:

      Det går jättebra 😀

  2. Snälla säg mig!!!! Var köper du alla dessa fina fat till ris osv? Jag blir galen hittar inga 🙁

  3. Brita says:

    Går det att förkoka riset i en riskokare?

  4. Helena says:

    Lagade detta ikväll. Vi blev lite förvirrade över kryddmängden i receptet. Instruktionerna matchade inte riktigt ned mängden i början av receptet

  5. Detta är det godaste jag har lagat i mitt liv! Jag hade inte ens smakat biryani innan så jag visste inget på förhand.
    Som sagt, enkelt men lite omständligt men det här är värt all möda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close