Buffé/ Grönsaker/ Ost/ Vegetariskt

Vegetarisk smörgåstårta och festlig plockbuffé med Crème Bonjour

I samarbete med Crème Bonjour

Om du planerar att ha en festlig middagsbjudning så passar denna maffiga och lyxiga smörgåstårtan perfekt. Den är himmelskt god, enkel att göra och kan förberedas i god tid innan servering. Den är dessutom vegetarisk (lakto ovo) och kan göras helt laktosfri om du använder laktosfri créme fraiche. Huvudingrediensen i min smörgåstårta är Crème Bonjours krämiga färskostar som gav smörgåstårtan det där lilla extra. Innan jag serverade min smörgåstårta dukade jag fram en en enkel men samtidigt väldigt festlig plockbuffé till välkomnstdrinken. Det funkar förstås alldeles utmärkt att servera plockbuffén vid smörgåstårtan också. 

Man kan göra hur mycket som helst med färskost. Jag gillar den stora variationen på Crème Bonjours färskostar. Det finns verkligen en smak för alla. Min favoritsmak just nu är den med soltorkad tomat, så god att bre på mackan eller blanda ner i pastasåsen. Min man som är känslig mot laktos älskar att de är laktosfria. Mina barn gillar vitlökssmaken och var extra förtjusta i vitlöksdippen med grönsaksstavar. Om du vill ha mer inspiration på vad du kan hitta på för gott med färskost så kan du kolla in min goda plockbuffé som jag gjorde HÄR! i samarbete med Crème Bonjour. På Crème Bonjours hemsida HÄR! hittar du recept på allt från ugnsbakad lax, lasagne, snittar, kycklingpasta, makaronilåda till morotsröra. Hur gott?! Alla Crème Bonjours goda färskostar är laktosfria.

1 skål vitlökssås
Enkel och god vitlökssås som du kan servera som en kall sås vid maten eller som en dipp.
150 g Crème Bonjour vitlök
Ca 1 msk mjölk
Gör såhär:
Blanda färskosten med lite mjölk. Tillsätt eventuellt lite mer mjölk om du vill att såsen ska vara lite lösare i konsistensen. Ställ i kylen en stund innan servering.

Ägghalvor med färskost
4 st ägg
Ca 50 g Crème Bonjour Oliv & örter

Gör såhär:
Koka äggen i ca 6 min. Skala och dela i halvor. Låt äggen svalna. Lägg färskosten i en spritspåse och spritsa den på ägghalvorna. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.

10 st smördegspiroger med sesam och färskost
Dessa frasiga smördegspiroger är inspirerade av de grekiska ostpirogerna flaounes. Flaounes serveras oftast till påsk. Jag gjorde en enklare version med färdig smördeg istället för vanlig deg. De görs på nolltid, smakar ljuvligt och är lika goda att avnjutas kalla som varma!

150 g Crème Bonjour Naturel (eller någon annan smak från Crème Bonjours färskostar. Alla smaker funkar alldeles utmärkt att ha i pirogerna)
100 g riven ost
10 st små smördegsplattor
1 ägg till pensling
Sesamfrön till garnering
Gör såhär:
Blanda färskost och riven ost i en skål. Lägg en klick ostblanding på en smördegsplatta. Pensla kanterna med ägg. Vik ihop två kanter. Skär bort den spetsiga delen av den tredje kanten och vik ihop den med. Nu har du en snygg triangel. Nyp ihop kanterna ordentligt. Superviktigt att du nyper ordentligt, annars kan pirogerna öppnas upp vid gräddning. Pensla pirogen med ägg, strö på sesamfrön och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 225° i ca 12-15 min, tills de blir frasiga och gyllene. Om det har runnit ut ost från pirogerna är det bara att ta upp osten med en sked och lägga det på pirogerna medans de fortfarande är varma. Servera dem varma eller kalla.

12 bitar smörgåstårta
4 st stora runda brödskivor
150 g Crème Bonjour vitlök
150 g Crème Bonjour soltorkad tomat
100 g Crème Bonjour gräslök
1 stor aubergine
1 fast zucchini
2 st paprikor (gärna i olika färger)
Olivolja till grönsakerna
Salt & peppar
Spackling till smörgåstårtan:
100 g Crème Bonjour gräslök
2 dl creme fraiche
Förslag på garnering (du kan garnera din smörgåstårta fritt efter smak, bara fantasin som sätter gränsen till hur din smörgåstårta kan se ut):
1 rödbeta
1 polkabeta
150 g cocktailtomater
5 st rädisor
1 liten näve blad från ärtskott

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Skär alla grönsaker till fyllningen i bitar, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja på, krydda med salt och peppar. Baka sedan mitt i ugnen tills grönsakerna mjuknar, ca 15 min. Låt sedan svalna.

Lägg en brödskiva på ett fat, bred Crème Bonjour gräslök jämnt över hela brödet och toppa med zucchiniskivor. Lägg en brödskiva över, bred Crème Bonjour vitlök på brödet och toppa sedan med aubergineskivor. Lägg en till brödskiva över, bred Crème Bonjour soltorkad tomat och toppa med paprikan. Avsluta med en brödskiva.

Blanda 100 g Crème Bonjour gräslök med 2 dl creme fraiche. Spackla hela smörgåstårtan. Plasta in och låt gärna smörgåstårtan gotta till sig i kylen några timmar, klarar sig fint i kylen upp till 12 timmar.

Förbered toppingen. Hacka tomaterna i halvor, skiva rädisorna tunt. Skiva betorna till tunna spiraler i en grönsakssvarv. Garnera smörgåstårtan, avsluta med att strö örtskott på. Duka fram och njut. Enjoy!


Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply