Bakverk/ Bröd/ Buffé

Vitlöksbröd med örter och ost

Ett luftigt och mjukt vitlöksbröd med örter och ost. Smakar underbart och passar perfekt till soppan, sallad eller som tillbehör till maten.
47

1 limpa vitlöksbröd
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst )
2 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
10 g rumstempererat smör
1 tsk socker
0,5 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl special
Fyllning:
1,5 dl finhackad persilja
1 dl finhackad basilika
1 finhackad salladslök
1 pressad vitlöksklyfta (du kan ha i 1 till klyfta för skarpare vitlökssmak)
3 dl riven ost

Gör såhär:
Börja med att göra degen. Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vätskan och rör om. Häll i mjölet och sedan resten av ingredienserna till degen. Knåda degen en bra stund eller arbeta den i minst 7 min i bakmaskin. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Inte kladdig men inte heller för kompakt. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min eller i kylen över natten.

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och ställ åt sidan. Lägg degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel, ca 40×40 cm. Strö över fyllningen och tryck in det försiktigt i degen. Skär 4 långa remsor på längden och skär sedan i mitten av rektangeln (se bild).
141112
Stapla alla remsor på varandra och lägg tillbaka fyllning som smulas av på degen. Dela sedan 5-6  lika stora bitar av degen. Lägg degbitarna i en bakpappersklädd brödform, ca 26×12 cm,  med ränderna uppåt.  Täck formen med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 45-60 min. 
13remsa
Värm ugnen till 225°. Om du vill ha en skarp vitlökssmak strör du på lite vitlökspulver innan brödet åker in i ugnen. Lägg ytterst lite så vitlökssmaken inte tar överhand. Lägg mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. Baka i ca 30-35 min. Ta ut och låt svalna på galler utan att du täcker brödet med bakduk. 
1 6
23

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sexton + fjorton =