Bröd/ Indien

Vitlöksnaan

Vitlöksnaan- Indiens svar på vitlöksbröd. Fantastiskt goda bröd som höjer smaken på de flesta rätter. Servera brödet bredvid en god gryta med sting i, doppa i en god röra eller njut av den precis som den är. Jag serverar gärna mina bröd bredvid en Indisk gryta och en god raita. Recept på Indiska rätter som passar hittar du HÄR! 


Recept på grytan ovan hittar du HÄR! och recept på liknande gryta fast med kyckling hittar du HÄR!

6 st vitlöksnaan
1 tsk torrjäst
1 3/4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm bakpulver
Ca 5 dl vetemjöl special
2 msk matolja
2 1/2 msk turkisk yoghurt
Garnering:
3 vitlöksklyftor
1 dl finhackad koriander eller salladslök
30 g smält smör

Gör såhär:
Blanda jäst med vattnet, låt stå i 10 min. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Tillsätt olja och yoghurt och blanda med fingrarna till en smulig deg. Blanda därefter i degvätskan och rör ihop till en mjuk och smidig deg, degen är lite kladdig. Knåda den en stund och tillsätt eventuellt mer mjöl om den känns för kladdig. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Ta in en ugnsplåt mitt i ugnen. Värm ugnen till 225° och ha ovanvärme på (värmen ska komma från ovansidan av ugnen). Dela degen till 6 bitar och forma till bollar, täck med bakduk. Kavla ut en degbit på mjölat bakbord ca 20 cm lång oval eller till ett runt bröd. Ta lite vitlök och tryck in det med fingrarna det på brödets ovansida, lägg sedan på koriander/salladslök och tryck in det i degen. Hetta upp en torr stekpanna på hög värme. Lyft över brödet och grädda på bara en sida tills den får färg på undersidan och blir lite bubblig upptill. Lyft sedan över brödet och lägg på den varma plåten i ugnen med garneringssidan uppåt. När brödet fått lite färg upptill, ca 1-2 min, tar du ut och penslar med smält smör. Lägg på en tallrik och täck brödet. Jag brukar täcka med en annan tallrik och ha den på glänt.  Gör så med alla bröd och servera helst nygräddade och varma.

Brödet funkar bra att frysas in, förvara i en plastpåse och värm sedan upp en stund i micron innan servering.
Naanbröd utan vitlök finns recept på HÄR!
nan1nan2
nan5

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Ella
    16/04/2016 at 12:47

    Dessa var supergoda! Gjorde dem tillsammans med butterchicken. De höjde smaken på hela rätten!

    • Reply
      Zeina
      17/04/2016 at 09:59

      Åh så underbart 🙂 tack för att du skriver det. Kul att läsa

  • Reply
    Mitra
    07/09/2016 at 17:24

    Hej!
    Kan jag göra degen och lägga på vitlöken och korianderna och sedan frysa bröden?
    Och sedan tillaga de när det behövs?

    • Reply
      Zeina
      08/09/2016 at 06:29

      Hej,
      Bra fråga☺ det ska nog funka bra. Har dock inte testat själv så jag vet inte hur resultatet blir.

  • Reply
    Maryam
    05/10/2017 at 13:11

    Hej, Är det smartast att jäsa degen i rumstemperatur eller i kylen om det är ca 5h tills jag ska tillaga den? 🙂

    • Reply
      Zeina
      05/10/2017 at 23:02

      Hej,
      Jag hade låtit degen jäsa i kylen 😀

    Leave a Reply