Grytor/ Husmanskost/ Kött/ Libanon/ Potatis

Yakhnet batata- Libanesisk gryta med potatis och kött

Yakhnet batata som betyder “potatisgryta” är en lättlagad libanesisk gryta. Samma sorts gryta görs i stort sett i hela Mellanöstern, den libanesiska versionen innehåller koriander och vitlök. Gillar man inte koriander funkar det alldeles utmärkt att utesluta det.

6 portioner potatisgryta
Ca 600 g valfri grytkött i bitar (gärna lammkött med ben)
Ca 5 st mellanstora potatisar
1 lök
1 liten knippe koriander (ca 1,5 dl finhackad)
6 vitlöksklyftor
7 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade eller en burk krossad tomat
Ca 1 liter hett vatten
1 tsk sju kryddor
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
Servering:
Ris med vermicelli- recept finns HÄR!

Gör såhär:
Hacka löken i tärningar, skär köttet i bitar, finhacka koriandern och mortla vitlöksklyftorna till strimlor. Hetta upp olja i en rymlig gryta och börja med att steka löken tills den blir glansig. Vänd i köttet och bryn den tills den får färg och blir genomstekt. Vänd i koriandern och vitlöken, stek lite till. Tillsätt tomat, tomatpurén och stek allting under omrörning en stund. Häll över hett vatten, krydda med salt, peppar, koka upp och låt sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1,5-2 timmar. Späd eventuellt ut med mer vatten vid behov, blir grytan för vattnig kan du tillsätta lite mer tomatpuré.

Skala potatisarna och dela dem i halvor. Hetta upp olja och stek dem gyllene och låt sen rinna av på papper. Lägg potatisarna i grytan med köttet, krydda med sjukryddor och låt sjuda under lock i ca 20-30 min. Servera med ris och sallad.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

tolv + tretton =