Ambasha-Etiopiskt & Eritreanskt bröd

Ambasha, även kallat Himbasha är ett saftigt och sött bröd med smak av kardemumma. Lite som en stor lyxig tekaka som är magisk att avnjuta till fikat eller frukosten. Receptet kommer från min gröna kokbok, Zeinas Green Kitchen.

1 stort bröd
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
0,5 dl socker
2 dl ljummet vatten
Ca 5-6 dl vetemjöl
2 tsk nigellafrön (svarta kumminfrön, kan ersättas med sesamfrön)
1 tsk grovmortlade kardemummakärnor
0,5 dl rapsolja
2 msk rapsolja till pensling

Gör såhär:
Lös upp jästen med 1 tsk socker och 1 dl ljummet vatten. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen smidig, gärna i 10 min i en bakmaskin. Pensla en bunke med lite rapsolja, lägg degen i bunken, täck med plast och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Pensla bakbordet med lite olja, häll ut degen och forma till ett runt bröd på ca 26-28 cm. Klä en rund form med bakplåtspapper och lägg brödet i formen. Gör ett fint mönster på ytan av brödet med en oljedoppad kniv eller gaffel. Låt brödet vila under bakduk i 15 min.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Baka brödet gyllene mitt i ugnen i ca 25-30 min. Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close