Ash reshte- Persisk nudelsoppa

Ash reshte är en persisk nudelsoppa full med nyttigheter och smaker. Det är många olika ingredienser i soppan, en blandning av färska örter, bönor, linser, lök och vitlök. Vid servering toppas den med kashk och karamelliserad lök. Ljuvlig! Ash reshte är en av de mest populära rätter i det persiska köket.
ash-reshteash-reshte-8

6 portioner ash reshte
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
160 g färsk persilja (1 liten bunt)
160 g färsk koriander
200 g färsk spenat
1 purjolök (endast den gröna delen av purjolöken)
400 g kokta kidneybönor
400 g kokta kikärtor
1 dl gröna linser
100 g reshte (persiska nudlar, läs tips nedan)
2 tsk gurkmeja
Olja till stekning
1,5 liter vatten
Salt eller grönsaksbuljongtärning
Peppar
Garnering:
2 gula lökar
2 msk torkad mynta
Kashk (persisk yoghurtsås, kan ersättas med naturell yoghurt eller gräddfil)
TIPS! Reshtenudlar hittar du främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Om du inte hittar det kan du ersätta dem med spaghetti.

Gör såhär:
Hacka lök och vitlök. Skölj alla örter ordentligt och hacka dem, låt rinna av i en sil. Hetta upp olja i en rymlig gryta. Stek löken tills den mjuknar och får färg. Tillsätt vitlök och stek lite till under omrörning. Vänd i kikärtor, kidneybönor och gröna linser. Krydda med gurkmeja och fräs allting några sekunder.

Häll persilja, koriander, spenat, purjolök och fräs allting ytterligare i 1 min. Krydda med salt/buljong, peppar och tillsätt 1,5 liter hett vatten. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 30 min. Rör om i grytan med jämna mellanrum. När linserna och örterna är mjuka kan du vända i nudlarna. Rör om, och låt sjuda i ytterligare 10-15 min.

Om grytan känns för vattnig kan du göra en redning på 1 msk mjöl eller majstärkelse utspädd med 1 dl vatten, häll ner det i soppan under omrörning. Om soppan känns för torr kan du tillsätta mer vatten och låta allting puttra lite till.

Under tiden soppan puttrar kan du förbereda garneringen. Hacka lök i strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken under omrörning tills den får färg och blir karamelliserad. Smaksätt löken med mynta, stek några sekunder under omrörning. Häll upp soppan i en tallrik, toppa med kashk/yoghurt och karamelliserad lök. Servera!

Ashashash-2   ash-reshteash-reshte

Join the Conversation

  1. Alissa says:

    Tack för recept, blev supergott! Kommer göras många fler gånger

  2. Hej, kan man använda fryst persilja och koriander? Hur mycket ska man isåfall använda?

  3. Padideh says:

    Det saknas mynta i receptet! Måste finnas, annars smakar det inte som det ska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close