Börek med fetaost och spenat

Börek eller “gül börek” som dessa heter på turkiska är små rosformade pajer fyllda med spenat och fetaost. Variationerna på börek är många och man kan fylla dem med bland annat potatis, ost eller köttfärs. Recept på börek med köttfärs hittar du HÄR! Det finns även många olika former på börek. Dessa små handpajar är vackra att duka fram på buffén eller när man får gäster. Goda att avnjutas som en hel rätt med sallad eller som en sidorätt bredvid plockmat.

börek-12
6 stycken små pajer
6 st yufka degblad (läs tips nedan)
500 g färsk spenat (läs tips nedan)
3 st lök
200 g fetaost
Vegeta (allkrydda) eller örtsalt (vanlig salt funkar också)
Svartpeppar
Pensling:
2 ägg
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl olivolja eller 50 g smör
Garnering:
1 äggula
Sesam- och nigellafrön (nigellafrön kan uteslutas)
TIPS! Yufka degplattor är något tjockare än filodegsplattor och mycket mer lätthanterliga. De hittas främst i affärer med produkter från Turkiet och Mellanöstern. Om du mot förmodan inte hittar yufkadeg kan du istället använda filodeg, pensla då på lite mindre yoghurtsmet eftersom filodeg är tunnare. Om du använder djupfryst spenat är det viktigt att den får rinna av i en sil och att du sedan kramar ur vätskan med en kökshandduk innan du fräser den med löken.
Recept på börek med köttfärs hittar du HÄR!

Gör såhär:
Finhacka löken och grovhacka spenaten. Stek löken i olja tills den mjuknar och får färg, vänd i spenaten och stek den tills den släpper ifrån sig all vätska och mjuknar. Krydda med vegeta/salt och svartpeppar. Smula i fetaosten och rör om, ställ åt sidan och låt svalna. Vispa ägg, yoghurt och olja/smör till pensling och ställ åt sidan.

Öppna yufkadegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla rikligt med äggsmeten. Lägg spenatfyllning längs kanten från långsidan och rulla till en rund ros. Lägg på en plåt med bakpapper. Pensla böreken med uppvispat äggula och strö på sesam och eventuellt nigellafrön. Baka mitt i ugnen på 200° i ca 30 min, tills rosorna blir gyllene. Servera dem varma eller kalla. Goda att serveras med tsatsiki och sallad eller som tillbehör på buffén.

Borekborekborekborekbörekbörek
gul börekbörek-11

Join the Conversation

  1. Fatimah says:

    Du är grym, fortsätt med det du gör. Älskar din mat

    1. Zeina Author says:

      Tusen tack 😀 Kram

  2. Superfin presentation!

    1. Zeina Author says:

      TACK 😀

  3. Fatiha says:

    Hej
    Hur mycket allkrydda ska man ha i?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det justerar du efter smak, beroende hur mycket salt du tycker om.

  4. Josefin says:

    Hej underbara Zeina!
    Går det som vegan att utesluta äggen och endast använda en fet veggo-yoghurt?

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀
      Det bör funka bra, har dock inte testat själv. Men jag tror inte det ska vara några problem. lycka till och hoppas att det smakar. Kram

  5. Har provat flera olika recept på börek, men detta är det bästa och enklaste jag hittat. Stort tack!
    Jag har även testat att berika fyllningen med 1½ dl ricotta, vilket gör den lite mer krämig. Inte så turkiskt kanske, men gott!

  6. Mimmi says:

    Hej !
    Kan man förbereda detta dagen innan?
    Tack

  7. Anonym says:

    Du är min bästa guide till världens kök. Tack!

  8. Desiree says:

    Går dom att frysa?

  9. Hej

    Jag undrar vilket som är bäst att frysa in dessa gräddade eller ogräddade ? Hur gräddar/värmer man dem efter att de varit frusna ?
    Mvh Ida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close