Chilisås på ett kick

Om du gillar stark mat så är denna chilisås definitivt något för dig! Detta är mina bröders favoritsås som dom alltid har i sin kyl och jag lärde mig att göra den av min lillebror Josef. Denna typ av chilisås finns i måna delar av världen och påminner lite om Latinamerikas pebre. Den är supergod att servera vid maten och blir bara godare när den får stå i kylen och gotta till sig.

1 mellanstor burk chilisås
15 st röda chili
2 st röda mogna tomater
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 knipe färsk koriander
2 st lime
0,5 dl ättikssprit (12%)
2 msk tomatpure
3/4 dl olivolja
1,5-2 tsk salt (justera mängd efter smak)
1 msk socker

Recept på somalisk basbaas hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla ingredienser förutom lime grovt och lägg i en matberedare eller mixer. Pressa lime över, tillsätt olivolja (spara lite olivolja till garnering), ättikspsrit, tomatpuré, socker och salt. Mixa ihop all såsen tills den får önskad konsistens.

Du bestämmer själv om du vill ha den helt slät eller lite chunky. Jag gillar min sås med lite struktur och mixar inte den helt slät, jag vill dock inte ha stora bitar i den. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker, salt eller syra. Lägg i en helt ren och steriliserad glasburk, ringla lite olivolja och förvara i kylen. Klarar sig fint i kylen i minst 1 månad.

 

Join the Conversation

  1. anette palm wigardt says:

    Vilken slags grön chili ska det vara i Basbaas? Typ Pimiento de padrón?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close