Cig köfte-Turkiska bulgurbiffar

Cig köfte är en turkisk delikatess. Man gör den traditionellt med rå kött och beskrivs som en “rå köttbulle”. I Syrien och Libanon gör man något liknande som heter frakeh. Kryddiga avlånga råbiffar med bulgur. Här har jag gjort min cig köfte helt utan kött, även denna variant är väldigt populär i Turkiet. Smakerna är helt fantastiska. Kryddigt, starkt, syrligt och smakrikt. När jag gör cig köfte kan jag helt enkelt inte få nog, dom är så goda! Ljuvliga att njuta av med citron, granatäppelsirap och krispiga salladsblad. För att laga dessa behöver du åka en sväng till en livsmedelsbutik som säljer råvaror från mellanöstern. Kryddorna i biffarna är viktiga ingredienser och kan vara svåra att hitta i en “vanlig” mataffär. Isot är turkisk chilipeppar med en mild rökig smak, sumak är en syrlig krydda från mellanöstern och paprikapuré påminner om tomatpuré i konsistensen men med smak av paprika. 

1 stor bricka, ca 6 portioner 
5 dl köftelik bulgur
2 gula lökar
4 röda och mogna tomater
2-4 st vitlöksklyftor (justera mängd efter smak, jag tar 2 st)
3/4 dl tomatpuré (lite mindre än 1 dl)
3/4 dl paprikapuré
0,5 dl granatäppelsirap
Ca 1 dl rapsolja
Ca 0,5 dl olivolja
Liten knippe persilja
2 st salladslökar (valfritt, jag kör utan)
2 dl kokhett vatten
Kryddor:
2 msk isot (turkisk chilipeppar)
2 msk pulbiber (turkiska chiliflakes)
2 msk paprikapulver
2 msk sumak
2,5 tsk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
Salt (justera mängd efter smak)

Serveringsförslag:
Citron och granatäppelsirap att ringla över vid servering
Salladsblad
Färsk mynta

Gör såhär:
Lägg bulgurn i en bunke och häll över 2 dl kokhett vatten. Rör runt med en gaffel och ställ åt sidan. Bulgurkornen kommer att suga åt sig vätskan men fortfarande vara lite hårda i konsistensen.

Skala tomaterna och hacka i klyftor, skär bort den hårda träiga delen på tomaten. Skala och hacka löken i klyftor. Mixa löken helt slät eller riv på den fina sidan av rivjärnet. Krama ur vätskan från löken med händerna och lägg sedan i en sil. Mixa tomaterna helt släta eller riv på fina sidan av rivjärnet. Bevara alla juicer som kommer från tomaterna.

Lägg bulgur och alla kryddor (förutom salt) i en bunke. Blanda ihop allting. Tillsätt sedan tomatpuré, paprikapure, all mängd olivolja, nästan all mängd rapsolja (spara lite olja och tillsätt det senare), granatäppelsirap, löken som du mixade tidigare och pressad vitlök. Nu rekommenderar jag att arbetar smeten i en hushållsmaskin. Smeten ska arbetas länge, du kan absolut knåda den för hand men då måste du verkligen arbeta den länge, i minst 30 min för hand.

Sätt igång maskinen (eller jobba för hand) och arbeta bulgurn i 15 min med maskin eller mer för hand. Tillsätt dom mixade tomaterna, resten av olja och fortsätt arbeta smeten. Smaka av bulgurn och justera smakerna. Tillsätt eventuellt mer av nån krydda, mer syra genom granatäppelsirap eller sumak, mer olja om smeten känns för torr och smulig. Smaka av med salt. Arbeta degen tills den känns som en fin massa som håller ihop. Finhacka persiljan och eventuellt salladslöken, vänd ner i smeten och arbeta den lite till. Täck bunken med plast och låt vila i 15 min i kylen.

Lägg vatten och lite rapsolja i en skål, detta ska du använda för att fukta handen med när du formar biffarna. Fukta handflatan lite lätt, ta en klick smet och lägg mitt på handflatan och tryck lätt ihop smeten med fingrarna och forma cig köften. Lägg på ett fat och servera med salladsblad, mynta, citron att pressa över och gärna lite granatäppelsirap som du ringlar över köften. Servera biffarna direkt eller pasta in och förvara i kylen fram till servering, biffarna klarar sig fint i 4-5 timmar i kylen.

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Dr här måste vara supergoda. Jag älskar råbiff men har slutat att äta det efter alla EHEC-larm. Numera är råbiff mycket populär restaurangmat vilket jag tycker är konstigt. Vi äter i stort sett vegetariskt så det här ska vi laga imorgon. Jag undrar om dessa cig löfte och kibbeh kan lagas med formbar vegofärs?

  2. Innerligt trött på att allt mat som kommer från mellan östern (Mesopotamien) skall kallas för turkiskt. Denna rätt (eccin) fanns där långt innan turkarna vandrade in från mongoliet till mellanöstern. Var lite rättvisa mot maträtterna och befolkningen och kalla det för “mellanösterns biffar” eller “biffar från mezopotamien” istället.
    De är super goda, starkt skall det vare när vegetariskt.
    Om med kött: fritera dem som blir kvar dagen efter, jätte gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close