Cilbir- Turkisk pocherad ägg i yoghurtsås

Pocherad ägg i yoghurtsås toppade med smörstekta chiliflakes. En riktigt god turkisk delikatess som gärna serveras till frukost med bröd och en kopp chai.
1 portion
Pocherad ägg:
1 ägg
1 msk ättika
Rikligt med vatten
Yoghurtsås:
2 dl yoghurt (turkisk yoghurt eller flytande yoghurt funkar bra. Jag tog turkisk yoghurt)
1 vitlöksklyfta
Salt
Chilismör:
3-4 msk smör
1 tsk olivolja
Ca 1,5 tsk pulbiber (turkiska chiliflakes. Kan ersättas med chiliflakes, chilipulver eller paprikapulver)
Garnering:
Mynta (valfritt)
Serveringsförslag:
Pitabröd

Gör såhär:

Blanda yoghurt, vitlök och salt i en skål. Låt stå i rumstemperatur en stund.

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Häll i ättika, blanda och ta bort från värmen. Knäck ägget i en liten skål. 

Rör runt i kastrullen med en sked tills det bildas en virvel i det heta vattnet. Virveln gör att äggvitan försluter äggulan lättare. Häll försiktigt ner ägget i vattnet. Låt ägget pocheras i ca 4-5 min.

Hetta upp smör och olivolja.  Stek pulbiber några sekunder utan att den bränns vid. 

Lägg yoghurten på en tallrik, lägg ägget över, toppa med chilismöret och mynta. Servera med bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close