Deep dish pizza Chicago style

Gillar du din pizza med MYCKET ost, tjock pizzabotten och massa tomatsås? Ja men då är Chicago style pizzan med extra allt precis i din smak. Typisk amerikansk stil där “less is not more”. SÅ GOD! Om du vill att det hela ska gå snabbt att laga kan du förbereda pizzadegen och tomatsåsen dagen innan hela rätten ska tillagas.

6 portioner
Pizzadegen:
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl vatten
Ca 4-5 dl vetemjöl
1 dl durumvete (ger degen en fin krispig yta, kan ersättas med vetemjöl)
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Tomatsås:
400 g körsbärstomater på burk (krossad tomat funkar också)
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
Ca 1 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1 tsk socker
Salt & peppar
Olja till stekning
Fyllning:
300 g riven ost
Ca 10 st salamiskivor
1 dl oliver
Garnering:
Liten näve riven parmesan eller lagrad ost (jag tog parmesan)

Gör såhär:
Börja med pizzadegen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter, gärna i bakmaskin. Täck degen och låt vila i 10 min. Smörj med smör och mjöla en form eller stekpanna med höga kanter, diametern ska vara minst 25 cm. Kavla ut degen på mjölat bakbord, lägg sedan i formen eller stekpannan. Tryck ut degen ända upp till kanterna. Det kan hända att du har för mycket deg och att hela inte får plats i formen. Spara degbiten som blir över och gör en minipizza. Täck degen med plast och låt vila i rumstemperatur i ca 45-60 min, under tiden kan du förbereda fyllningen.

Tomatsåsen. Hacka lök och vitlök fint. Stek löken tills den mjuknar i olja. Tillsätt vitlök, tomatpuré och oregano, stek lite till under omrörning. Vänd i körsbärstomaterna, fräs allting och mosa tomaterna med undersidan av en sked. Häll över vatten, smaka av med salt, peppar och socker. Låt såsen koka under utan lock i minst 20 min, gärna längre tills såsen reduceras och känns mustig. Låt såsen svalna.

Värm ugnen till 200°. Lägg 300 g riven ost i botten av pizzan. Lägg salami och oliver över, avsluta med all tomatsås och toppa med lite riven ost. Baka mitt i ugnen i ca 45 min. Om du tycker att pizzan fått för mycket färg men inte känns genomgräddad på slutet kan du täcka den med folie och baka lite till. Ta ut pizzan och låt vila i 10 min innan servering.

Join the Conversation

  1. Oj vad gränserna suddas ut.
    Tycker detta mer ser ut som en paj och skulle vilja kalla det förr paj med, men nu är det inte jag som bestämmer sånt..
    ser riktigt gott ut och kommer prova detta receptet.
    tror det blir i en springform som är det närmaste jag kommer den trevliga formen du använder

  2. Ulla-Ylva says:

    Så läckert det ser ut! Jag gillar verkligen dina recept och lagar dem ofta. Ikväll gör jag kyckling i cola i ugn, det doftar förföriskt!
    Tack för att du finns och sprider matglädje!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close