Ghorme sabzi

Ghorme sabzi är en utsökt persisk gryta med örter, kött och bönor. En klassisk och välkänd gryta i Iran som kan lagas olika sätt. Det är många steg och en tidskrävande gryta, den ska gärna få koka länge för att bli riktigt god. Men det är samtidigt inte svår att göra. Den härliga blandningen av alla örter och den torkade limen ger den en helt unik och riktigt god smak. Serveras med persiskt fluffigt ris och picklade grönsaker. Grytan smakar godare dagen efter och funkar även utmärkt att frysas in.

6 portioner
3 dl torkade kidneybönor eller 1 burk färdigkokta
150 g Torkade ghorme sabzi örter (Finns att köpa i välsorterade matvarubutiker, se bild)
1 dl rapsolja
1 kg grytkött (gärna lammkött men högrev funkar också bra)
1 stor gul lök
3 torkade lime
2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar (höns- eller köttbuljong) eller 1 msk salt
1 msk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
3 msk rapsolja
6 dl hett vatten
Hittar du inte de torkade örterna så kan du hacka egna:
3 dl finhackad dill
6 msk torkade bockhornsklöverblad
8 dl finhackad bladpersilja
3 dl finhackade korianderblad
8 dl finhackad gräslök

Så gör du:
Blötlägg 3 dl torkade kidneybönor över natten, koka upp tills de mjuknar och ställ åt sidan. Lägg de torkade örterna i en stor skål med ljummet vatten och låt stå i 30 minuter. Det brukar finnas små sandkorn i blandningen, de lägger sig i botten av skålen när örterna får stå i blöt. Lyft försiktigt upp örterna och byt vattnet. Gör så 4-5 ggr under de 30 minuterna som örterna blötläggs. Sila sedan av ordentligt. Om du använder färska örter så kan du hoppa över steget med att blötlägga och direkt börja steka grönsakerna.

Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna och lägg i örterna. Stek under omrörning och tillsätt eventuellt mer olja under tiden du steker dem. De suger åt sig ganska mycket olja. Stek länge tills grönsakerna mörknar utan att de bränns vid. Det tog mig ca 15-20 min. Så ha tålamod och rör om då och då. Väldigt viktigt att de blir ordentligt genomstekta. Tillsätt 1 msk torkad dill och låt dem få fräsa med sista 5 min (om dill inte redan finns med i den torkade blandningen).

Skär köttet i grytbitar och hacka löken. Hetta upp 3 msk olja i en stor gryta. Stek löken en stund och blanda sedan med köttet, 1 msk gurkmeja och 2 msk tomatpuré. Stek under omrörning tills köttet är helt genomstekt. Häll över de stekta örterna över köttet, smula i 2 buljongtärningar (eller ha i salt) och svartpeppar. Stick små hål i de torkade limfrukterna och lägg även dem i grytan. Häll slutligen hett vatten i grytan och blanda ordentligt. Lägg ett lock på och låt puttra länge. Ju längre desto godare. Minst 2 timmar, gärna 4 timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten under tiden grytan kokar om den känns torr. Smaka av och krydda eventuellt mer.När det återstår ca 40 min kvar av koktiden blandar du i de kokta bönorna och låt dem få puttra med.
Servera med persiskt ris och picklade grönsaker- Recept HÄR! 

ghormezabsi6ghormezabsi9

Join the Conversation

  1. Osten says:

    Duktig du är!
    Men som den sanna iranskan jag är så rekommenderar jag dig att laga grytan med lamm. Blir väldigt god med högrev också men själva grunden till iransk (persisk) matlagning är lammet.
    Stort tummen upp i övrigt

    1. Zeina Author says:

      Hej och tack så hjärtligt 😀
      Trevligt att du tog dig tid och skrev lite info till mig. Bra att veta:-) Jag tackar /Hälsningar Zeina

  2. Tack för alla dina fina recept!
    En fundering bara: kan man göra denna maträtt utan kött? Och isf, hur ska man göra om man utesluter köttet?
    Tacksam för svar <3

    1. Zeina Author says:

      Följ receptet men öka mängden bönor och uteslut köttet bara 🙂 Stek örterna och låt dem koka en bra stund. Lycka till 😀

    2. Lasarv says:

      Min mor kommer från nordvästra iran och vi gör ibland en blandning med kidney bönor och “black Eyed Peas” istället för kött. Prova gärna persisk celler gryta utan kött men med bönor istället! Det blir fett nice.

  3. Hej Zeina och TACK för fantastiska recept! Jag ska prova att laga Ghorme Sabzi idag (vegetarisk variant) för första gången. Har ätit det några gånger och tycker det är så otroligt gott! Kram från Örnsköldsvik /Helena

    1. Britta Westermark says:

      Hej, det gott ut! Sååå sugen att prova! Men magen tål inte bönor längre. Kan man byta ut dem till något annat?

      1. Minou says:

        Det finns enzymtabletter som kan hjälpa till att få magen att tåla bönor och andra vegetabilier bättre. Googla! Kyndel som krydda kan hjälpa till att minska uppblåstheten som många får av bönor. Tyskarna kallar kyndel för bönört, Bohnenkraut. Det sägs att färdigkokta konserverade bönor kan tolereras bättre än hemkokta.

  4. Louise says:

    Tack för ett bra recept! Lätt att följa trots att jag är helt ovan med denna maträtt. Och jag fick till och med godkänt från min iranska kollega!

    1. Hej Britta,
      I vissa delar av Iran använder man potatis istället för bönor i sina versioner av ghorme sabzi. Det blir jätte gott med potatis också.

  5. Sofie says:

    Riktigt bra recept. Min iranska pojkvän grät nästan av lycka

  6. Hej!
    Tack för fantastiskt recept. Doftar gott även för en vegetarian 🙂
    Men länken med persiskt ris och torshi fungerar inte. Skulle gärna ha ditt recept på det. Är 2 timmar kvar av grytans kokande så man kan ju hoppas på jag hinner få riset också haha!
    Mvh Anna

  7. Julia says:

    Hej!
    Bästa maten, älskar din bok också!

    Vad passar att dricka till denna rätt?
    Jag har gjort den några gånger men ska prova ditt recept nu. Ska bjuda in grannar men vill bjuda på alkohol, inte vatten. Vad passar till tycker du?
    Kram

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tusen tack!
      Jag dricker inte alkohol så jag har svårt att ge tips på det.
      Hoppas att ni får en trevlig kväll och att det ska smaka.

    2. Passar bra med ett rött vin av den lättare som passar till syrlig mat som innehåller kött. Fråga på systemetet. Jag gillar pinot Noir och valpolicella till persisk mat.

  8. Anders says:

    Hej! Tack för många bra recept! I denna sabzi, ska även den torkade örtblandningen stekas på det sätt du beskriver? Eller gäller det bara de färska örterna/grönsakerna?

    1. Hej Anders,
      För att använda mindre olja i matlagningen, steker jag aldrig grönsaksörterna. Jag låter dem bara riktigt långsamt kokas i vattnet tillsammans med köttet fast (i låg temperatur och länge ca 4 timmar). Det blir riktigt gott

      1. Shadi says:

        Håller med. Låter man den stå i 4 timmar eller i slow cooker över natten behöver man inte steka örterna!

  9. jag har lite svårt att hitta ingrediensen till receptet. kan jag få tips vart kan jag hitta den.

    1. Khosrow says:

      Hej Martin,
      De flesta orientaliska livsmedelsbutikerna säljer dem. Om du bor i Stockholmstrakten, kan du få alla ingredienserna från Kista Grossen. Använd google map för att hitta dem.

    2. Willys har sabzi gourmet grytblandning

  10. Heidi says:

    Hej!

    Var under många år gift med en iranier och lärde mig laga mkt iransk mat!

    Ghorme zabsi och fesenjan är favoriter.

    Zereshk pollo, lublija pollo etz (ursäkta stavningen) mm mm mm

    Det är kul att laga iransk mat till gäster som tycker även den enklaste rätt r ”exooootisk”!

    Sallad Olvie ett måste mellan jul å nyår!

    Står just nu å steker zabsi. 🙂

  11. Heidi says:

    Zeina… kan du lägga upp receptet på efterrätten ”shohle zard” (stavning åt fanders) m rosvatten och norl!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close