Grah/pasulj- Bönsoppa från Balkan

Den här rätten fick jag smaka första gången som barn hemma hos min makedonska kompis. Älskade den! Vi brukade ofta springa hem till varandra efter skolan och äta våra mammors goda mat. Jag älskade när hennes mamma lagade pasulj, hon serverade alltid den med nybakat bröd och en syrlig sallad. Soppan är mustig, mättande och krämig. Den får sin läckra konsistens från redningen gjord på stekt mjöl och paprikapulver. En autentisk pasulj, även kallad för grah, tillagas gärna med rökt sidfläsk eller lyxiga kryddiga korvar. Jag som inte äter fläsk lagar den med kryddig nötkorv. Det funkar även förstås alldeles utmärkt att utesluta köttet helt och servera rätten vegansk. Om du utesluter korv och kött får du gärna tillsätta en gnutta rökt paprikapulver. Servera med nybakat bröd och njut!

6 portioner
800 g kokta vita bönor
2 gula lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
200 g rökt kött eller korv (läs tips nedan)
1 msk paprikapulver
2 st grönsaksbuljong eller 1 msk grönsaksfond
2-3 st lagerblad
Rapsolja till stekning
Ca 1,2-1,5 liter vatten
Redning:
3 msk rapsolja
2,5 msk vetemjöl
2 msk paprikapulver
TIPS! En autentisk pasulj/grah tillagas gärna med rökt sidfläsk eller kryddiga korvar. Den görs även helst med vita bönor som man kokar själv. Bönorna blötläggs över natten och kokas sedan mjuka. Jag äter inte fläsk och har använt en rökig nötkorv. Jag har även använt färdigkokta vita bönor på burk, jag använde 3 st burkar. Du kan även ha kött i soppan istället för korv. Högrev eller annat grytkött passar alldeles utmärkt. Koka då köttet tills den blir mjuknar, ta tillvara på buljongen och tillaga rätten enligt recept nedan och använd köttets vätska som buljong.

Serveringförslag:
Pogacha
Shopska sallad

Gör såhär:
Hacka lök och morot i tärningar. Hacka kött eller korv i bitar. Finhacka vitlök. Hetta upp olja, stek löken glansig. Tillsätt morot, vitlök och stek lite till. Tillsätt korv eller kött och paprikapulver. Fortsätt stek under omrörning i ca 3 min. Vänd i bönor, lagerblad, buljong, vatten och blanda. Låt koka upp, smaka av med salt och peppar. Låt soppan puttra under lock i ca 25-30 min. Späd eventuellt ut med vatten soppan vid behov.

Hetta upp olja, tillsätt mjöl och paprikapulver. Fräs långsamt på medelvärme i ca 1 min. Späd ut med ca 3 dl vätska från soppan tills du får en tjock paprikasmet. Häll smeten över soppan och blanda. Låt soppan putta i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med nybakat bröd och shopska sallad.

Join the Conversation

  1. Lolla says:

    Grah äts även i Bosnien och autentisk hos oss som är muslimer är rökt nötkött eller sudzuka eller ngn annan kryddig nötkorv:)

    1. Makedonien says:

      Lolla det var så viktigt för dig att påpeka att de också finns i bosnien och att muslimer äter denna gryta med rökt nötkött? Denna kategori är under BALKAN och då räknas väl bosnien också med? Hon skriver ju också att hon inte äter gris. Onödigt bara.

      1. Maria L Q says:

        Till “Makedonien”:
        Jag tror du missuppfattat Lollas kommentar för jag uppfattar inte alls det som onödigt utan snararr intressant för nu vet jag hur andra kulturer i Balkan gör. Lolla ville nog bara tillägga att hon också gör så när hon följer recept utifrån sin kultur. Det var inte något försökt att ta över äran för receptet utan snarare att tipsa om att det går hur bra som helst att använda annat än fläskkött – precis såsom Zeina gör i sitt recept!
        Mvh Maria

      2. Hejsan says:

        Sluta bli så jävla butthurt, “Makedonien”.

  2. Ser magiskt gott ut!
    Men kokar inte bönorna sönder då de kokar så lång tid?
    Tack för fantastiska recept

  3. hej! när det står 800 g vita bönor, innebär det 2 burkar eller 4 burkar? 1 burk brukar ju innehålla ca 400 g, men avrunnen vikt ca 230 g.

    1. Anonym says:

      PS Äkta pasulj från f.d Jugoslavien tillagas EJ ⛔ av bönor i burk !!! ( det gör man i England + USA ) det är en helt annan maträtt

      1. Anonym says:

        Jag har provat laga pasulj på färdigkokta bönor på burk och som du skriver så är det en helt annan rätt. För att få till rätt smaker så finns det bara ett sätt och det är att tillaga från grunden.

  4. Marchal London says:

    Pasulj tillagas över hela f.d Jugoslavien där man gör det på olika sätt och vis beroende på kulturella/religiösa skillnader i Serbien brukar männen som kokar pasulj lusna på serbisk folkmusik samt dricka hemmagjord zljivovica * stark plommon brännvin* där dom under matlagningen Jebu majku zelom svetu :))

  5. Anonym says:

    Klockren recept! :)Tack du delar…
    Nu avgör man om man vill köpa och blötlägga bönor eller på burk så avgör man det själv. Jag brukar blötlägga göra mera så finnes det i flera dagar. Dag 2. kan man lägga i lite droppar vinäger i sägs vara lättare för magen ta upp. TIPS: kan läggas mynta, basilika, persilja.
    God måltid!! Bönsoppa är en vitaminbomb för kroppen.

    1. Spicegirl says:

      Kyndel är en krydda son kallas gör bönkryddan i Tyskland. Passar bra i mat med bönor och magen blir glad.

  6. Belma says:

    Åhh äntligen en bra recept om man inte hunnit blötlägga bönorna kvällen innan!! Haha passade mig perfekt idag!! Då jag vaknade helt sugen på pasulj/grah!! Med surkål huvud❤️

  7. Anonym says:

    min farmor brukar göra med kidneybönor så jag visste inte att man kan göra med även vita! ska bli kul att testa och se vilken som är godast 🙂

  8. Fanny says:

    Hej
    Bara Älskar dina recept!!! Men kan du tipsa om nått rökt nötkött till denna rätt? Jag köpte rökt oxsvans på Lucu men den blev alldeles hård när jag koka den:/. Tack på förhand!! Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close