Ifisashi- Jordnötsgryta med grönkål

Det var längesen jag skrev här på bloggen om vår kurs Passionmatlagning i Fryshuset. Jag uppdaterar mer om det på Instagram och Facebook. Som jag tidigare har nämnt HÄR! så håller jag och Gustav Johansson från bloggen Jävligt Gott i en matlagningskurs för ungdomar i en högstadieskola som drivs av Fryshuset i Husby. Varje onsdag och fredag lagar vi mat med våra elever och vi försöker alltid lära dom något nytt. Vi pratar om allt från smaker, kryddor, matsvinn, olika matkulturer, närodlat till nyttig mat samtidigt som vi står i köket och lagar fantastiskt god mat tillsammans. Den bästa stunden är när vi lagat klart all mat så samlas vi runt matbordet och äter tillsammans. Vi lagar alltid mycket mat och bjuder in alla som vill smaka på hela skolan. Idag lagade vi en gryta från Zambia med kål och jordnötssmör. Denna gryta ska egentligen innehålla mer kål och mindre jordnötssås. Vi älskar sås och hade mer av det och det blev hur gott som helst. Grytan är lätt att laga och smakar underbart gott!

6 portioner
500 g grönkål eller färsk spenat
4 st färska tomater
1 gul lök
250 g creamy jordnötssmör (osötad, inte crunchy)
2-3 msk tomatpuré
Salt & peppar
Vatten
Olja till stekning
Valfri tillsättning i grytan:
1 sötpotatis
Chili
Jordnötter

Gör såhär:
Grovhacka kålen/spenaten. Hacka lök, tomat och eventuellt chili. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i tomat, chili och stek lite till. Tillsätt tomatpuré och stek en stund. Vänd i kål eller spenat och stek lite till. Tillsätt jordnötssmör, späd ut med lite vatten. Du bestämmer själv hur tjock eller lös du vill ha din gryta. Den får gärna vara tjock i konsistensen.

Krydda med salt och peppar. Låt grytan koka upp, sänk värmen och låt sjuda långsamt i ca 45 min. Ha koll så rätten inte bränns i botten av grytan. Hacka sötpotatis i bitar, vänd ner i grytan och låt koka med i ca 15 min. Toppa med jordnötter och servera med ris!

Join the Conversation

  1. Karin says:

    Jag hittade till din blogg via Coops tidning Mersmak och har nu lagat grönkålsgrytan med sötpotatis och jordnötssmör flera gånger. Galet gott! Har browsat runt på din blogg och hittat flera recept som jag ska testa, bl a den kraschade potatisen med saffranssmör som låter såå gott!:-)

  2. Julia says:

    Jag älskar de flesta av Zeinas recept som jag lagat, men den här grytan var ingen höjdare. Jag gjorde den med grönkål och den lite fadda smaken av grönkål tillsammans med den fadda smaken av jordnötssmör blev inte bra ihop. Älskar båda ingredienserna i lite fräschare kombinationer. Kan tänka mig att grytan är godare om man använder spenat istället.

  3. Gunvor says:

    Såååå god!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close