Kaek el Abbas- Libanesiska tekakor

“Kaek el Abbas” eller “kaek el eid” är kryddiga libanesiska kakor. Dessa bakade min mamma när jag var liten och en ljuvlig doft spred sig i hemmet så fort de åkte in i ugnen. En gammal traditionell kaka som även min mamma åt när hon var ett barn. De formas egentligen i speciella vackra träformar som ger dig ett fantastiskt mönster. De serveras som en matigare kaka, de är inte så söta som vanliga kakor. Goda att äta till fikat med en kopp te.
5Kaik-molds-Maureen-Abood

20 st Kaek el Abbas
Ca 12 dl vetemjöl
4 dl ljummen vatten
1 dl ljummen mjölk
1 dl rapsolja
3 tsk torrjäst
0,5 dl socker (du kan ta mer för sötare smak)
2 msk anisfrön
0,5 dl sesamfrön
1,5 msk kaek kryddmix (finns i orientaliska livsmedelsbutiker)
Gör egen kaek kryddmix
1 msk malen anis
1/2 tsk mald fänkålsfrön
1/4 tsk mald muskotnöt
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kardemumma

Gör såhär:
Blanda jästen med vattnet och låt stå i ca 10 min. Blanda mjöl, sesamfrön, socker, kryddor och olja i en separat bunke. Arbete mjölmixen med handflatorna tills du får en smulig massa, det kommer att dofta ljuvligt. Se till att kryddorna blandas jämnt och väl. Lägg mjölmixen i jästvattnet och tillsätt mjölk. Knåda degen väl en stund tills du får en smidig deg. Täck bunken väl med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Smörj bakbordet med olja och häll ut degen. Tryck ut 20 st bollar och lägg på en smord (med olja) bricka. Värm ugnen till 225°. Olja händerna och bakbordet lite mer, tryck ut en rund kaka, ca 10 cm. Gör ett fint mönster, med tex en gaffel eller på baksidan av en skål som har ett fint mönster. Har du det speciell träverktyget till dessa kakor gör du dem där istället. Tänk på att olja degen innan du trycker ut den i träformen så den inte fastnar.

Du kan strö på lite mer sesamfrön eller behålla dem neutrala. Kakorna ska inte stå och jäsa för länge efter du format dem. Så fort du fyllt en plåt med 4-5 st tar du in dem mitt i ugnen. Baka dem gyllene i ca 10 min, ta ut och låt svalna. Förvara dem i en kakburk eller en papperspåse, de håller sig i rumstemperatur upp till 7 dagar. De blir godare ju längre dom får stå, då kryddsmakerna kommer fram. De håller sig fint i frysen upp till 6 månader.

Join the Conversation

  1. Shirah says:

    Tack för en härlig och inspirerande blogg! Alla dessa klassiska recepten finns nu på svenska! Nu kan jag överraska mamma och göra henne glad! Men de hon gör brukar vara gula. Antar att det är gurkmeja kanske? Hur mycket ska man tillsätta då?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Så trevligt att du gillar recepten 😀 hoppas att din mamma blir nöjd. Jag skulle gissa på att 1 tsk räcker till denna sats- Lycka till /Kram

      1. Minou says:

        Äntligen användning för något så otidsenligt som askkoppar. Fina mönster.

  2. Suher says:

    Du är bäst

  3. Hej! Kan man ha mahlab i detta recept?

    1. Minou says:

      Det undrar jag med. Min man tycker inte on anis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close