Kafta med grönsaker

Köttfärsbiffar som får puttra i en och samma stekpanna med massa grönsaker. Det blir så himla gott och så smidigt på köpet! Bara släng ner allt i stekpannan och du har en utsökt middag att servera. Receptet är min mammas och hon brukade variera den efter det som fanns hemma i kylen med olika sorters grönsaker. Smakerna är inspirerade av det libanesiska köket men var inte rädd för att experimentera med kryddorna och grönsakerna. Ha i det du tycker om. Rätten kan du servera med allt från ris, bröd, bulgur, hummus, ajvar till yoghurt. (Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder).

6 portioner
Köttfärsbiffarna:
800 g färs av valfri sort (använd kött eller vegofärs)
Ca 1 dl finhackad färsk persilja
2 tsk sjukryddor
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Tillsättning i stekpannan:
2 st lök (röd eller gul)
2 st paprikor (valfri färg)
2 st tomater
10 st coktailtomater (kan bytas ut mot 1 vanlig tomat)
2 vitlöksklyftor
1-2 st chili om du gillar hetta
1 buljongtärning av valfri sort
1 tsk paprikapulver
2 dl vatten
2 tsk sumak (orientalisk krydda som är syrlig, kan ersättas med några droppar citron)
Persilja till garnering
Salt och peppar
Serveringsförslag:
Hummus
Bulgur

Ajvar eller turkisk yoghurt


Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till biffarna och forma avlånga biffar. Stek biffarna med olja i en rymlig stekpanna med höga kanter. Det är ok om de inte blir helt genomstekta. Skaka pannan så de bryns runt om.

Hacka alla grönsaker i klyftor, behåll vitlök och coktailtomater hela. Lägg allting på biffarna, smula i buljong, krydda med salt, paprikapulver, svartpeppar och skaka pannan så det hela fräses upp lite snabbt. Häll sedan i vattnet och låt småputtra under lock i ca 15 min, skaka stekpannan då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i stekpannan. Ta bort locket och låt få puttra i 3-4 min till. Strö sedan på persilja och sumak. Servera genast direkt ur pannan. Smaklig spis!

Join the Conversation

  1. Karin Andersson says:

    En favorit som jag gjort flera gånger på olika sorters köttfärs. Personligen gillar jag den med lammfärs bäst, men alla smakar supergott.

    1. Zeina Author says:

      Blir så glad att läsa allt fint du har skrivit här på bloggen, tack så hjärtligt. Det glädjer mig att du har hittat recept som du tycker om hos mig 🙂 kram

  2. Cissi says:

    Tror jag hamnat i himmelriket!
    Så många härliga recept

    1. Zeina Author says:

      Åh tack underbara du ❤ kul att du har hittat hit. Kram

  3. Kvällens middag, blev en succé, kul att jag hittat till dig, blivit många recept sen dess 🙂

  4. Jennie says:

    Detta var sååå gott! Tack för receptet!

  5. Jennifer says:

    Det här blev en favorit här hemma! Vi försvenskar den dock lite genom att skiva ner potatis i grytan och låta den puttra med. Allt-i-ett, jättesmidigt! Utmärkt i matlåda dessutom! Tack!

  6. Hei hva er 7 krydder?

    1. Fredrika says:

      Hej, 7 kryddor är en kryddmix som går att köpa färdigblandad eller mixa: 1 tsk kardemumma
      1 tsk vitpeppar
      6 tsk svartpeppar
      2 tsk kanel
      1 tsk muskot
      2 tsk ingefära
      2 tsk kryddnejlika.

  7. Maria says:

    Det vart så gott, jag gjorde den på kycklingfärs. Hela familjen vart nöjda, en top 5 rätt enligt min man.

  8. Barbro says:

    Köpte boken vardagsmat för ett tag sedan och vi har gjort ALLA recept från den plus att vi har börjat om igen 😉
    Tusen tack för mycket inspiration och sann matglädje!

  9. Knut Högvall says:

    Blev extremt blaskigt. När allt vatten kokat ut ur grönsakerna måste det ha varit en hel liter vätska i pannan. Det blev en soppa där det simmade runt några frikadeller och sönderkokta grönsaker. Jag noterar att ovanstående recept och motsvarande video inte har mycket med varandra att göra. På videon är det inget om att ”koka i 15 minuter under lock, och sedan 3-4 minuter till utan lock” – där är det mer som en snabb wokning där grönsakerna bara fräses mycket snabbt och sen är det klart. Biffarna blev också mycket kompakta och stabbiga. Eftersom det inte är något annat än rent kött i dem – inget ströbröd, potatis, havregryn, lök eller annat som ger en luckrare konsistens – blev det väldigt segt och trist att äta.

    Nä, receptet borde verkligen korrigeras till att faktiskt stämma överens med hur rätten tillagas på videon, för där erkänner jag att det ser mycket gott ut.

    1. Tack för ett grymt recept. Det blev gott även om biffarna blev lite väl hårda och undrar hur man kan undvika det?

  10. Tack för ett grymt recept. Det blev gott även om biffarna blev lite väl hårda och undrar hur man kan undvika det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close