Koreanska köttbullar i sötsur sås

Saftiga koreanska köttbullar i en läcker sötsur sås. Köttbullarna är verkligen helt magiskt goda. Ingefäran och vitlöken ger köttbullarna ett lyft. Efter att man stekt köttbullarna vänds dom ner i en söt sojasås. Ljuvligt!

4-6 portioner
Köttbullarna:

800 g köttfärs (läs tips nedan)
2 st finhackade salladslökar
1 msk riven ingefära
3 st pressade vitlöksklyftor
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk chilipulver (valfritt)
Salt & peppar
Olja till stekning
Salladslök till garnering
Såsen:
1 vitlöksklyfta
3-4 st skivor färsk ingefära
Ca 3/4 dl japansk soja (du kan minska mängd och ersätta det med vatten om du vill ha en mild sojasmak)
0,5 dl vatten
2 msk brunt farinsocker
2 msk chilisås (läs tips nedan)
2 tsk majsstärkelse
TIPS! Vanligtvis har man fläskfärs till koreanska köttbullar. Jag har dock en blandning på både lamm- och nötfärs i mina. Du kan fritt välja färs efter smak. Även vegofärs funkar alldeles utmärkt. Välj vilken chilisås du vill. Om du vill ha hetta kan du tex välja gochujang, sambal oelek eller sriracha. Om du vill ha en mild sås kan du ersätta chili mot ketchup eller mild chilisås.

Serveringsförslag:
Ris
500 g haricot verts
2 tsk sesamfrön
1 tsk riven ingefära
1 msk soja

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna. Blanda ordentligt och låt smeten stå och svälla i ca 15 min. Rulla sedan köttbullar. Hetta upp olja och stek köttbullarna ca 4-5 min på varje sida. Ta ur stekpannan och ställ åt sidan.

Skiva vitlök och ingefära till såsen. I samma stekpanna och olja som du har stekt köttbullarna steker du ingefära och vitlök i ca 2-3 min. Blanda resterande ingredienser till såsen i en liten skål, vänd ner i stekpannan och koka upp under omrörning. Sänk värmen, vänd i köttbullarna och låt allting puttra i ca 4-5 min utan lock. Toppa köttbullarna med salladslök och servera med ris och förslagsvis stekta gröna bönor.

Stekta gröna bönor: Hetta upp olja och stek ingefära. Vänd i gröna bönor och stek tills de mjuknar. Smaksätt med soja och strö sesamfrön över. Stek lite till och servera med köttbullarna.  

Join the Conversation

  1. Shiet vad gott det ser ut! Älskar salladslök <3

  2. Niklas says:

    Det var jättegott, ett tips är att dubbla såsmängden och även tillsätta lite lime i bönorna

  3. Nicklas says:

    Löjligt gott! Tripplade såsmängden 🙂 Tilsatte även lite vätska i färsen då jag tycker om en mindre kompakt bulle. Dags att laga ikväll igen då det efterfrågas av familjen var och varannan dag.

  4. Karin says:

    Så himla gott verkligen! Men ökar också på såsmängden för den är så god!!

  5. Kristoffer says:

    Svenska, danska och koreanska köttbullar gjorda. Svårt att välja en favorit bland så goda bullar. Vilka står på tur tro?

  6. Viennah says:

    Om man ingefära, har du något tips vad man kan ersätta den med?

  7. Jenny says:

    Hej! Två salladslökar i färsen, är det två lökar eller två knippen? Låter så fantastiskt gott detta.

  8. Vi lagade denna rätt igår men med glasnudlar som fick ta smak av såsen, hade lite lime i såsen också. Den blev en stor hit för oss vuxna och barnen. Verkligen jättegott! Tack Zeina för alla recept!

  9. Rebecca says:

    Lagade detta idag, var extremt taggad! Men såsen blev så jädrans salt att det knappt gick att äta.. fick spä ut med både grädde och cremefraiche och ändå var det salt. Vet inte vad jag gjorde fel…

    1. Markus says:

      Du kanske tog kinesisk soja istället för japansk soja? Kinesisk soja har mer sälta än japansk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close