Köttfärspaj

En läcker och matig köttfärspaj som funkar strålande att laga med veggofärs. Servera gärna pajen med en god örtyoghurt och en fräsch sallad. Om det blir paj över kan du frysa in den. Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

Köttfärspaj, ca 6 portioner
Pajskalet
150 gsmör
2 msk vatten
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl (kan bytas ut mot vanlig mjöl)
Fyllning:
1 gul eller rödlök
2-3 vitlöksklyftor
600 köttfärs av valfri sort eller veggofärs
1 frp krossade tomater (ca 400 g)
Kryddor:
1 msk torkad oregano
2 msk japansk soja
1 tsk gul curry
1 msk paprikapulver
Salt & peppar
Garnering:
Ca 3 dl riven ost
Oliver
1 tomat
Stekning:
Rapsolja

Serveringsförslag:
Sallad
Örtyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
0,5 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk örtsalt
Svartpeppar

Gör såhär:
Börja med pajdegen. Blanda samman båda mjölsorterna och smöret som är skuret i mindre bitar. Blanda gärna allting i matberedare eller nyp ihop tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 min.

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olja och stek löken. Tillsätt färsen, pressa i vitlök och låt stekas med löken tills köttet färsen får färg. Tillsätt alla kryddor, rör om och häll sedan i krossad tomat. Låt puttra utan lock ca 15 min.

Örtyoghurten: Blanda allting och ställ i kylen en stund. 

Hacka tomaterna i skivor tomaten och låt oliverna rinna av. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet, strö på osten och dekorera med oliver och tomat. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min tills pajen fått fin färg .Servera pajen med sallad och en klick örtyoghurt

Join the Conversation

  1. Hej zeina,

    Tänkte försöka mig på denna paj imorgon, om jag lyckas med den så ska det lagas till min sons kalas som är nästa helg 🙂

    Tänkte fråga dig om denna paj blir rinnig eller fast? sedan undrar jag hur stor form har du till det här receptet?

    Tacksam för svar!

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Grattis till din son, hoppas att ni får en trevlig dag 🙂
      Denna paj blir fast, inte rinnig alls. Jag har en klassisk pajform, tror att den är ca 28 cm i omkrets. Lycka till. /Zeina

  2. Melly says:

    Hej Zeina!
    Ser att du använder dig av smör till pajdegen och undrar hur mäter man fram rätt mått på smör? Om man använder margarin istället, ska margarinet vara kallt eller rumsvarmt?
    Tack i förhand!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det brukar finnas streck på smörpaketet som visar hur många gram man kan skära ut. Samma sak på margarinpaketet. Kallt margarin ska det vara 🙂
      Lycka till /Zeina

  3. Klara says:

    Går det bra ifall man använder passerade tomater istället för krossade? Jag ska laga denna rätt imorgon, så smarrigt!

    1. Zeina Author says:

      Hej ❤
      Såsen får inte vara för rinnig. Annars blir pajskalet degig. Du kan ha i passerad tomat men inte för mycket. Lycka till och ha en härlig dag. /Zeina

      1. Mikaela says:

        Har gjort denna paj 2 gånger, den är supergod! Tack för att du delar med dig av dina smarriga recept

  4. Kasmo says:

    Hej!

    Jag undrar om man kan göra om detta till en tacopaj, då jag inte hittade något recept på det. Vad tycker du då jag behöver ändra ifall jag ska göra den till tacopaj?

    1. Zeina Author says:

      Det funkar jätte bra. Ha i tacokryddor då så blir den kanon 😀

  5. Jag lagade den här pajen igår och den blev jätte god. Tack för receptet!

  6. Så fantastiskt god, tack för receptet !

  7. Ayla Almehdi says:

    Hej!
    Försökte laga den idag men paj skalen var väldigt smuligt och kom inte ihop efter bakning. Den hade för mycket smör i tyckte jag och trötts att jag följde receptet så blev det färs kvar som inte kunde sättas i pajen!
    Brukar fungera utmärkt med dina recept men den här var lite besvikande.

  8. Hej, tack för ett jätte bra recept! Undrar dock om man kan förbereda allt och sätta ihop den/tillaga den dagen efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close