Läckra bönrecept med Zeinas

REKLAM FÖR ZEINAS

Bönor och linser är fantastiska råvaror som används flitigt i mitt kök. Du hittar alla mina bönrecept på bloggen HÄR! Älskar bönor och det finns alltid kokta bönor och kikärtor i mitt skafferi. Nu kan du hitta mina bönor och linser på hyllan i mataffären. “Vad är det som är så speciellt med just Zeinas bönor?” tänker du nu. Jo! Dom är ekologiska, KRAV-märkta, Nyckelhålsmärkta och utan tillsatt salt. Så stolt! Bönorna och linserna har dessutom en superfin konsistens, inte överkokta och mosiga i konsistensen. De får lika fin konsistens som bönor man kokar själv hemma. Nötiga och läckra. Jag har lanserat åtta olika varianter på bönor och linser, läs mer HÄR! Du hittar dom på COOP HÄR! och Delitea HÄR! Hoppas att du ska tycka om dom. Här kommer tre härliga recept tillagade med mina bönor och linser.

Balila är typisk street food I Libanon som säljs som snacks. Supergott att servera som tilltugg med en god drink. Jag har gjort en twist på orginalreceptet och stekt kikärtorna för att ge dom en fin färg och god smak. En autentisk balila görs på neutrala kikärtor som kokas i citron, olivolja, vitlök och spiskummin.
4 portioner balila
2 frp Zeinas ekologiska kikärtor (sköljda & avrunna)
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1-2 citroner (justera syra efter smak)
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja till såsen
0,5 dl vatten
Salt & svartpeppar
Pinjenötter
Chiliflakes till garnering
Olivolja till stekning

Gör såhär:
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Vänd i kikärtor, paprikapulver, spiskummin och stek under omrörning i ca 4-5 min, tills kikärtorna får en fin stekyta. Ställ åt sidan. Pressa citron och vitlök i en liten kastrull, tillsätt vatten och olivolja. Koka upp, vänd i kikärtorna. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra 1 min. Stek pinjenötter gyllene i lite olja. Lägg kikärtorna med citronsåsen i ett fat. Toppa med pinjenötter, chiliflakes och servera direkt som snacks.

Detta är så himla gott! Stora vita bönor bakade i ugn med fetaost, tomat och oliver. Perfekt att servera som tillbehör vid grillat eller som en god lunch med en bit bröd.
4 portioner ugnsbakade bönor med fetaost

2 frp Zeinas stora vita bönor- Ekologiska (sköljda & avrunna)
150 g fetaost
150 g körsbärstomater
2 dl kalamataoliver
Olivolja
Salt & peppar
Oregano, persilja eller timjan till garnering (välj fritt efter smak. Färsk eller torkad funkar. Jag tog färsk timjan)

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg bönor, tomater och oliver i en ugnsform. Lägg fetost över, Ringla rikligt med olivolja över. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Toppa med örter, salt och peppar. Servera med bröd och njut!

Matig och fantastiskt god libanesisk sallad med gröna linser. Passar att servera vid de flesta rätter och du kan fritt mixa olika grönsaker efter smak.
Libanesisk sallad med linser 4-6 portioner

2 frp Zeinas ekologiska gröna linser (sköljda & avrunna)
6 msk olivolja
3 st vitlöksklyftor
Ca 4 dl finhackad färsk persilja
1 dl finhackad färsk mynta eller 1 msk torkad mynta
2 st citroner
2 tsk spiskummin
Salt & peppar
Förslag på grönsaker att blanda i salladen:
2 paprikor (gärna en grön och en röd)
1 gurka
2 tomater
TIPS! De flesta grönsaker funkar utmärkt att blanda med linserna. Ha i allt från morot, rödlök, avokado, färska champinjoner, potatis, chili till granatäppelkärnor.

Gör såhär:
Finhacka vitlöksklyftorna, hetta upp 3 msk olivolja och fräs vitlöken på medelvärme. Vitlöken får inte brännas vid, fräs på låg värme i ca 4-5 min tills vitlöken får lite färg och mjuknar. Pressa i citronsaft, tillsätt spiskummin, salt, peppar och resten av olivoljan. Lägg linserna i en skål tillsammans med persilja och mynta, häll över marinaden och blanda väl. Hacka grönsaker efter smak och blanda med linserna. Servera med önskat tillbehör.

Du hittar mina bönor och linser på COOP HÄR! och Delitea HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close