Lättlagad stekt ris som kan varieras i det oändliga

Januari är en tuff månad rent ekonomiskt för många. Jag kommer att dela med mig tips och recept de kommande veckor som är snälla mot plånboken och som förhoppningsvis kan underlätta lite för er. Mitt första tips är att du inte ska slänga mat och ta tillvara på det du har hemma. Du kan verkligen variera denna rätt i det oändliga med både frysta och färska grönsaker. Har du en påse wookgrönsaker i frysen, eller brysselkål i kyl, grönkål kanske, frysta ärtor, en burk majs? Ta helt enkelt det du hittar och mixa fritt.

Se hur jag lagar rätten i ett klipp på Instagram HÄR!

6 portioner
Ca 8 dl kokt kallt ris (jasmin eller basmati funkar jättebra)
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära (kan ersättas med 1 tsk ingefärapulver eller uteslutas)
1 liten klyfta vitkål
5 st champinjoner
2 st rivna morötter
150 g sockerärtor
2-3 msk soja (jag använder thailändsk eller japansk)
2 msk sötsoja (tex ketchap manis. Kan ersättas med sirap, råsocker eller honung)
3 uppvispade ägg
Salt & peppar
Olja till stekning
Förslag på garnering:
1 näve koriander
1 liten näve böngroddar eller finhackad salladslök
1 liten näven salta jordnötter
Lime

Recept på nasi goreng hittar du HÄR! och stekt ris med räkor HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Hetta upp olja och stek vitlök och ingefära nån sekund. Vänd i alla grönsaker och stek lite till. Stek tills de mjuknar men fortfarande känns lite krispiga. Vänd i ris, soja och stek under omrörning i ca 3-4 min. Knuffa riset åt sidan och gör lite plats i stekpannan. Stek äggen i stekpannan tills de stelnar (se klippet jag har länkat till ovan). Blanda ihop allting och stek lite snabbt. Smaka av med salt och peppar. Garnera riset efter smak och servera!

Join the Conversation

  1. Helena Axmark says:

    Hej,
    Använder ditt recept på lättlagat stekt ris ofta. Det är en favorit här hemma!
    Finns det i någon av dina kokböcker?

    1. Anders Asplund says:

      Suveränt sätt att rensa kylen!

  2. Irene Ekblom says:

    Stekt ris 2 pers: Gned stekpannan först med en delad vitlök. Lite, lite olja. Stekte Kycklingbacon som sen fick rinna av på hushållspapper. Stekte en finskuren stor morot och 3 st salladslökar i cm-bitar. Och sen i med gårdagens överblivna ris från kylen, Japansk soya, Ketjap Manis, några få Chiliflakes, salt och vitpeppar Vispade 2 ägg lätt med 2 tsk vatten, hällde över och rörde om. Sist den stekta, klippt i mindre bitar, kycklingbaconet och lät allt blev varmt under omrörning.
    Blev jättegott sa min make. Och tycker jag också.
    Mvh Irene

  3. GAbriel says:

    Det blev supergott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close