Libanesisk bulgurpilaff

Ett gott och annorlunda sätt att servera bulgur på. Det blir en sorts pytt där bulgur tillagas med tomat, kikärtor, kött, lök och kryddor. Vill man göra den vegetariskt kan man enkelt utesluta köttet. Serveras med en läcker yoghurtlimesås och sallad. Fantastiskt gott. Passar bra både som vardagsrätt eller vid festliga tillfällen. Denna rätt är min systers specialitet, receptet har jag fått från henne. Tack Fatoma 😀 (receptet är en riktigt gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat).
bulgurpilaff-3bulgurpilaff

4-6 stora portioner 
Bulgurn:
4 dl bulgur (stora bulgurkorn)
400 g biff (lövbiff eller ryggbiff passar bra)
1 gul lök
2 tomater
2 msk tomatpuré
1 frp kokta kikärtor (à 400 g)
1 tsk sjukryddor- recept HÄR! om du vill göra egen mix
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk kanel eller spiskummin (krydda efter smak, båda ger ett gott resultat)
Chilipulver om du gillar hetta
Salt & peppar
Ca 6 dl vatten
4 msk olja till stekning (valfri sort, neutral- eller olivolja funkar bra)
TIPS! Du kan enkelt utesluta köttet för vegetariskt alternativ. Bara att följa receptet fast utan kött.
Yoghurtlimesås
4 dl turkisk yoghurt
1 lime
2-3 kvistar färsk mynta eller 1 msk torkad mynta
1 röd chili om du gillar hetta (kan bytas ut mot en bit röd paprika)
1 liten vitlöksklyfta
Salt & peppar

Gör såhär:
Bulgurn: Hacka löken i tärningar och stek den glansig i olja. Skär köttet i tärningar och stek med löken under omrörning. Hacka tomat tärningar och vänd ner i grytan tillsammans med tomatpuré och alla kryddor. Stek allting under omrörning en stund, köttet ska vara genomstekt. Blanda sedan i avrunna och sköljda kikärtor och bulgur, rör om tills allting blandats väl. Häll över hett vatten och låt sjuda under lock tills bulgur mjuknar, koktiden kan variera beroende på bulgurn, ca 15-20 min är lagom. Om det känns torrt i grytan kan du tillsätta lite mer hett vatten. Servera med limesås och sallad.

Yoghurtlimesås: Riv skalet från en hel lime, endast det gröna. Pressa sedan saften från limen, lägg i en skål med limeskalet, pressa i vitlök, och blanda med finhackad mynta och eventuellt finhackad chili eller paprika. Blanda allt med turkisk yoghurt, salt och peppar. Låt stå en stund en stund i kylen innan servering. Garnera med färsk mynta och finhackad chili eller paprika och servera.
bulgurpilaff-2

Bulgurpilaff
Välj stora bulgurkorn till denna rätt.
Bulgurpilaff
Nu har allting stekts och blandats samman. Bara att hälla över hett vatten och låta tillagas långsamt under lock.

bulgurpilaff

bulgurpilaff
Min sallad bestod av finhackad gurka, paprika, morot, mynta och salladslök. Jag smaksatte med citron salt och olivolja.

Join the Conversation

  1. Anna Popelka says:

    Älskar detta receptet. Lagar det ofta, perfekt om man har reste över av lammkött ex. Så gott ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close