Mercimek köftesi- Turkiska linsbiffar

Mercimek köftesi är goda turkiska linsbiffar med bulgur. Kryddiga och smakrika veganska biffar. De serveras gärna som en aptitretare eller som del av en buffé. Man tar en linsbiff och rullar den i ett salladsblad och njuter av smakerna. En mycket omtyckt mezzerätt i Turkiet som kan tillagas på olika sätt. Man kan bland annat pressa potatis i smeten, ha i lite vitlök, citron eller chili. Jag serverar gärna mina biffar med sallad, tsatsiki och en bit bröd.

Ca 30 st linsbiffar
Biffarna:
4 dl röda linser
2 dl finmalen köftelik bulgur (se bild för tips)
1 buljongtärning av valfri sort (kan ersättas med salt)
7-8 dl vatten (beroende på vilken sort linser du har)
Tomatpasta:
1 dl rapsolja
1 gul lök
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré (kan ersättas med 1 msk tomatpuré+ 2 tsk paprikapulver)
Chilipulver om du gillar hetta
Kryddor:
1 msk spiskummin
Salt & peppar
Grönsaker:
4 st salladslök, finhackade
1 bunte persilja, finhackad
Servering:
Romansallad, citron och eventuellt granatäppelsirap

Gör såhär:
Tvätta linserna, lägg i en kastrull och koka upp med 7-8 dl vatten. Skumma av och smula sedan i buljongtärningen eller ha i lite salt. Låt koka under lock på svag värme tills linserna är helt sönderkokta. Lyft på locket då och då, rör om och mosa linserna lite lätt med en sked. När linserna är helt mjuka, stänger du av värmen och blandar i bulgurn. Rör om och lägg ett lock på grytan. Låt svalna. Om smeten känns för lös kan du låta den stå en stund utan lock.

Förbered tomatpastan. Finhacka löken och stek den mjuk i oljan. Tillsätt tomatpuré och paprikapuré, fräs lite till. Krydda tomatpastan med spiskummin och eventuellt chilipulver. Blanda pastan med linsröran och krydda med salt och peppar. Knåda sedan ihop allting ordentligt till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite olivolja. Blanda slutligen i salladslök och persilja. Ta en klick smet i handen och forma till en avlång biff. Lägg biffarna på en bädd av salladsblad. Garnera med citronklyftor. Gillar du syrlig smak kan du ringla över lite granatäppelsirap vid servering. Servera som en huvudrätt med sallad, tzatskiki och bröd eller som en sidorätt.

Så kan en förpackning på köftelik bulgur se ut. Behöver inte vara just denna påse, detta är endast förslag. Bulgurkornen är så och mjuknar snabbt. Samma sort bulgur har man i tex tabouli. Kornen behöver inte kokas upp utan blandas ner i salladen direkt. De suger åt sig vätska och mjuknar snabbt.
Så kan en förpackning på köftelik bulgur se ut. Behöver inte vara just denna påse, detta är endast förslag. Bulgurkornen är små och mjuknar snabbt. Samma sort bulgur har man i tex tabouli (persiljesallad). Kornen behöver inte kokas upp utan blandas direkt ner i salladen. De suger åt sig vätska och mjuknar snabbt.

01012016-IMG_2172
01012016-IMG_2177
01012016-IMG_2182
01012016-IMG_2189
Turkiska linsbiffar

Join the Conversation

  1. Lars Kallin says:

    Intressant. Bra beskrivet men jag blev förvånad att man inte behövde steka eller fritera biffarna.

    1. Zeina Author says:

      Tack 🙂
      Ja de ska inte stekas. Super goda. Hoppas att du gillar dem om du testar. Ha det fint /Zeina

  2. Lotta says:

    Jag vill bara tacka för ett underbart recept! Vi blev verkligen förvånade över både smak och konsistens eftersom vi inte smakat något liknande. Dessa biffar läggs till våra favoriter 🙂

    1. Zeina Author says:

      Men så kul! Tack för att du berättar. Underbart att ni var nöjda 🙂

  3. Ingela says:

    Jag älskar dina recept Zeina!! Det här ska jag göra ikväll! Mina barn berättar ofta i skolan/förskolan om vad vi äter o vad vi lagar. På senaste tiden har det blivit mycket orientalisk/Mellanöstern mat. En fröken i skolan hade frågat min son om jag gått någon kurs eller hur det kom sig att jag kunde så mycket om den typen av mat. Han sa: “mamma känner Zeina, hon med köket” Du är vår köksgud numera o nu sprider även barnen ditt budskap.

    1. Zeina Author says:

      HIHIHI SÅ KUL ATT LÄSA!!!! Jag tackar så himla mycket, vilken underbar och värmande kommentar. Tack snälla. En stor varm bamsekram till dig och dina barn. Tack ännu en gång 🙂

  4. Tack för ditt recept på linsbiffar Zeina! Det måste jag prova. Jag brukar göra linssoppa och köpte för ett tag sedan röda linser som det tog mycket längre tid att koka. När jag tittade efter så såg jag att linsera var hela och inte delade som de jag brukar använda. Kan man blötlägga dem först för att korta tiden?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det funkar jätte bra att blötlägga linserna. Lycka till 🙂

  5. Olivia says:

    Hej! Tror du att det funkar lika bra att använda couscous istället för bulgur till detta recept på linsbiffar? 🙂
    Tack för underbara recept!

    1. Zeina Author says:

      Hej ❤
      Jag rekommenderar bulgur. Tror inte att biffarna blir bra med couscous

  6. Kan man frysa in biffar?

    1. Zeina Author says:

      Jag rekommenderar inte att du fryser in dessa, de blir väldigt lösa i konsistensen då.

  7. Hanna says:

    Finkorning bulgur rekommenderas alltså. Men om man tänker sig en glutenfri variant, tror du att det skulle kunna funka med polenta? Tänker att det är finkorning majs som kan tänkas ha samma egenskap?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har aldrig testat att göra biffarna med något annat än bulgur så jag är osäker på hur resultatet blir och om det blir bra.

  8. Anna Wibron says:

    Hej Zeina! Tror du det går att göra smeten en dag i förväg och spara i kylen och sedan rullar biffar nästa dag?

  9. Frida says:

    Hej Zeina, hälsningar från lock-down i London!
    Älskar din matblogg som verkligen ger inspiration och nya idéer, annorlunda och smarta recept som inte är för komplicerade att laga.
    Halverade receptet men det blev många biffar ändå. Hade inte den speciella bulgur varianten hemma så jag tog en liten risk och körde på brun, helkornig bulgur. Det blev jättebra när det fått koka ihop med de krossade linserna (på extremt låg värme). Jag hade lite chili och fetaost i biffarna och åt med en grönkålssallad med pressad lime och nötter – detta recept är helt magiskt! Imorgon ska jag testa din Libanesiska Moussaka. Allt gott till dig!

  10. Madeleine says:

    Hej Zeina!

    Kan man använda gröna linser istället för röda?

  11. Lyckades inte med dessa, blev väldigt lös smet som inte gick att forma.

  12. Anita says:

    Där jag bor finns inte denna bulgur, går det att ersätta med ströbröd?

  13. Ingrid says:

    Tack Zeina för fantastiskt recept på linsbiffarna och tydligt beskrivning för tillagning! Underbart goda linsbiffar som har blivit ens storfavorit!
    Undrar om recept för brödet som visas på fotot finns publicerat? Vore väldigt roligt att även prova det, ser gott ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close