Mirza ghasemi

Mirza ghasemi är en läcker iransk aubergineröra med vitlök, tomat och ägg. Röran kan serveras som en sidorätt eller som en hel måltid med bröd och grönsaker bredvid. Ljuvligt god!
4 portioner
3 st aubergine
4 st tomater
5-6 st vitlöksklyftor
3 st ägg
2 msk tomatpure
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Pitabröd
Barbaribröd

Gör såhär:
Gör 2-3 st hack på varje aubergine med en gaffel. Grilla auberginerna tills skalet svartnar och de blir mjuka i mitten. De ska gärna grillas över öppen eld men det funkar även alldeles utmärkt i ugn. Värm ugnen till 225° och ha gärna grillfunktion på. Lägg auberginerna på en plåt och grilla mitt i ugnen tills skalet svartnar. Lägg sedan i en skål, täck med ett lock och låt svalna.

Skala tomaterna och hacka i tärningar. Finhacka vitlöksklyftorna, skala och hacka auberginerna fint. Hetta upp olja och stek vitöken på medelvärme under omrörning i ca 1 min, var noga med att inte bränna vitlöken. Vänd i gurkmeja och stek nån sekund till. Vänd i tomat, salt, peppar och stek tills tomaterna mjuknar. Tillsätt tomatpuré, rör runt och låt sedan tomatsåsen sjuda långsamt under lock i ca 15 min. Vänd i aubergine, stek under omrörning nån minut, lägg sedan ett lock på grytan och låt puttra i ca 15 min. Knäck sedan äggen i såsen, rör runt och fortsätt röra tills äggen stelnar och blandas in i såsen. Servera röran varm med bröd, gärna med grönsaker och oliver bredvid.

Join the Conversation

  1. Wow, vilken underbar blogg med massa fina recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close