Nem nuong-Vietnamesiska köttbullar

Vietnamesiska köttbullar serverade som rullar i rispapper. Så gott! Traditionellt görs nem neong med fläskfärs och du kan förstås välja färs efter smak. Jag har gjort köttbullarna med nötfärs. Köttbullarna är lika goda att servera kalla som varma.

4 portioner
Köttbullarna:
500 g färs (läs tips nedan)
2 salladslökar eller 1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl ströbröd
2 msk fisksås
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk bakpulver
2 tsk socker (valfritt)
Salt & peppar
3 msk vatten
Rapsolja

Serveringsförslag:
Rispapper (ca 16 st ark)
Dippsåser- recept HÄR!
200 g tunna risnudlar
Grönsaker:
Salladsblad
2 morötter
1 gurka
Gräslök
Färsk mynta
Färsk koriander
TIPS! I autentiska nem neong använder man fläskfärs, jag har använt nötfärs till mina köttbullar. Du kan fritt välja färs efter smak, fläsk, vego, kyckling eller nötfärs funkar strålande. Istället för ströbröd, som jag har i köttbullarna, har man egentligen rostad och finmalen sticky rice.

Här kan du se hur man enklast rullar vårrullarna

Gör såhär:
Blanda ihop valfri dippsås, recept hittar du HÄR! Jag serverade magisk sojasås och sötsursås till rullarna. Hacka morot och gurka i tunna stavar, hacka salladsblad grovt. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Förbered sedan köttbullarna. Hacka salladslök/schalottenlök fint. Lägg färs, pressad vitlök, färs, fisksås, socker, ströbröd i en bunke. Blanda bakpulver och 3 msk ljummet vatten i en liten skål och häll sedan över färsen. Blanda färsen noga. Smaka av med salt, peppar, blanda lite till och låt stå i 10 min. Forma sedan köttbullar som du antingen trär på spett och grillar i ugnen eller steker i stekpanna som klassiska köttbullar.
I ugn: Värm till 225°, över och undervärme. Lägg köttbullsspetten på en plåt, klädd med folie eller bakplåtspapper (funkar även utan men plåten diskas lättare sedan). Pensla köttbullarna med rapsolja. Tillaga mitt i ugnen i ca 10 min, tillsköttbullarna är klara.
Stekpanna: Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttbullarna ca 8 min runtom.

Doppa rispapper i hett vatten, lägg salladsblad, nudlar, grönsaker, köttbullar och rulla ihop en rulle. Servera med dippsås och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close