Ostfyllda pljeskavica- Balkanburgare

Det här är lätt en av de saftigaste och godaste burgaren du någonsin kommer att äta i ditt liv. Det kan jag lova dig. Riktigt goda och maffiga Balkanburgare fyllda med både kajmak och ost, serverade med luftigt lepinjabröd. Du hittar recept på pljeskavica utan ost HÄR!

6 st burgare
1 kg köttfärs av valfri sort, gärna med hög fetthalt (läs tips hur du kan göra dessa med vegofärs)
4 st vitlöksklyftor
1 gul lök
0,5 dl kolsyrat vatten
1 tsk bikarbonat (gör köttet saftigt)
2 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Olja
Kajmak:
200 g färskost
100 g smör
1 dl creme fraiche (34% fetthalt)
Salt
Fyllning:
Ost
Servering:
Lepinja
Ajvar
Grönsaker
TIPS! Om du vill göra vegetariska burgare använder du formbar färs och skippar bikarbonat i receptet.

KIKA IN PÅ INSTAGRAM HÄR! FÖR MER MATINSPIRATION 

Gör såhär:
Riv löken och vitlöksklyftorna. Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser till burgarna i en bunke. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna upp till 10 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på burgarna om färsen får stå i kylen ett bra tag.

Gör sedan kajmak. Låt alla ingredienser stå i rumstemperatur en stund innan du mixar dem samman. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt. Lägg sedan alla ingredienser i en skål och mixa röran slät med en stavmixer, det ska inte vara några klumpar från smöret.

Fukta händerna lätt, ta en bit färs och platta ut den till en burgare. Gör en till platt burgare, du ska ha två stycken burgare. Toppa ena burgaren med 2 skivor ost och ca 2 tsk kajmak. Lägg den ena burgarskivan över och forma till en burgare utan sprickor. Gör samma procedur med resterande färs. Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna på hög värmen ca 4-5 min på varje sida. Servera burgarna med lepinja, kajmak, ajvar, tomat, lök och gurka. Enjoy!

Join the Conversation

  1. Ser otroligt gott ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close