Oxfilé provencale

“Coeur de filet” är en klassiker som är lika god att servera till vardags som till fest. En lyxig och lättlagad rätt som kan förberedas flera timmar innan servering. Perfekt bjudrätt om man får gäster. Servera gärna rätten med kall bearnaisesås, recept hittar du HÄR! 

6 portioner
Ca 750 g oxfilé
1 kg fast potatis
3 st tomater
Salt & peppar
Olja till stekning
1 dl vatten
Vitlökssmör:
50 g smör
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl finhackad persilja
1 tsk citronzest (rivet skal från en citron, bara det gula)
Salt & peppar
Servering:
Kall bearnaisesås

Gör såhär:
Börja med vitlökssmöret. Rör samman alla ingredienser, jag mixar smöret snabbt i en mixer. Linda smöret i plastfolie och rulla till en rulle, låt kallna i kylen.

Låt köttet stå i rumstemperatur en stund om den är kall innan du steker den. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet ordentligt runt om. När köttet fått en fin stekyta kan du låta köttet stekas långsamt under lock i ca 15 min. Jag rekommenderar att du sticker in en stektermometer i köttet så du kan ha koll på innertemperaturen, vid ca 60° är köttet rosa och medium rare. När köttet stekts klart lindar du direkt in den i folie och låter den vila i minst 15 min. Lägg 1 dl vatten i stekpannan som du stekt köttet i, koka upp och stäng sedan av värmen. Ta tillvara på skyn, den ska du lägga på potatisskivorna.

Värm ugnen till 200°. Skär potatisarna tunt, med en mandolin eller för hand. Skär tomaterna i halvor. Lägg potatisskivorna i en ugnsform, krydda med salt och peppar. Häll stekskyn över potatisen. Lägg tomaterna i formen och krydda dem med salt och peppar. Stek potatisarna mitt i ugnen i ca 20-30 min, tills de mjuknar.

(HIT kan du förberedd rätten flera timmar innan servering. Vid servering värmer du upp köttet och potatisen, sen klickar du smöret över.)

Skär köttet i skivor. Lägg skivorna ovan potatisen. Om du tycker att köttet är för rosa kan du tillaga den en stund i ugnen. Skär smöret i skivor och lägg över köttskivorna. Ta in i ugnen några sekunder, tills smöret smälter lite, servera sedan direkt. Gärna med bearnaisesås.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close