Pastagratäng med kyckling

En krämig pastagratäng med kyckling, curry, gräddsås och grönsaker. Inte en torr och tråkig gratäng, krämig var ordet! Jag har i mycket grönsaker och extra mycket grädde. Du behöver förstås inte ha i alla de grönsaker jag har valt att ha i min gratäng. Smaksätt efter egen smak, de flesta grönsaker funkar utmärkt att ha i. Denna gratäng är perfekt att bjuda på när man vill laga en middag till många. Den går hem hos de flesta, stora som små. Jag gör en stor plåt, halvera mängden om du vill göra mindre.
51

10 portioner, 1 långpanna pastagratäng
4 st kycklingfilé
800 g pasta av valfri sort
1 purjolök
2 röda paprikor
15 st champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 burk majskorn (ca 300 g)
2 broccolihuvud eller ca 400 g djupfryst
1 liter grädde (valfri fetthalt)
3 dl cremé fraiche (34% fetthalt)
1 msk vetemjöl
2,5 msk curry
2 buljongtärningar (gärna hönsbuljong)
Salt och peppar
400 g riven ost av valfri sort
TIPS! Vill du ha mindre mängd grädde i såsen kan du istället ha i 8 dl. Halvera mängden på allt om du inte vill göra 10 portioner.

Gör såhär:
Skär kycklingfilen i bitar och hacka alla grönsaker. Koka broccolibitar tills de mjuknar en aning (koka inte sönder dem), sila av och ställ åt sidan. Stek kycklingen i olja tills den får lite färg, pressa över vitlöken och krydda med 1 msk curry, fräs en stund och ställ åt sidan. Kycklingen behöver inte stekas kraftigt, det räcker att den precis blir genomstekt. Fräs alla grönsakerna, förutom broccolin, i en separat stekpanna i ca 5 min, tills de mjuknar, krydda med 0,5 msk curry och ställ åt sidan. Koka upp pastan tills den mjuknar lite, den ska vara al dente (ha tuggmotstånd). Spara 1 dl av pastavattnet och sila sedan av. Vattnet ska blandas i pastasåsen, blir extra krämigt då.

Värm ugnen till 200°. Lägg först pastan i ugnsplåten, häll över de stekta grönsakerna, kycklingen, broccolin och slutligen den rivna osten. Om du vill tillaga gratängen vid senare tillfälle kan du nu plasta in den väl och förvara i kylen. Håller sig bra i flera timmar.

Blanda pastavatten, grädde, cremé fraiche, mjöl, 1 msk curry i en skål. Blanda noga med en handvisp, smula i buljongen och tillsätt salt och peppar efter smak. Blanda väl och häll över gratängen. Skaka lite på ugnsformen så grädden fördelas jämnt i formen. Ta in i ugnen på näst sista falsen (nerifrån) och baka i ca 30 min. Om du tycker att pastan får för mycket färg så kan du täcka den efter halva tiden med folie. Ta ut och låt stå i ca 15 min innan servering.När gratängen precis kommit ut ur ugnen kan såsen vara lite rinnig och det är bra. Pastan suger åt sig såsen när den får stå ett tag och därför är denna gratäng lika krämig och god dagen efter. Servera med sallad eller en kvist basilika. Smaklig spis!
82
67  

Join the Conversation

  1. Caroline says:

    Hej tänkte göra denhär rätten imorgon men tål inte curry. Vad kan man använda sig utav istället? ☺

    1. Zeina Author says:

      Följ receptet och uteslut curryn bara 😀 det funkar bra det med. Lycka till /Zeina

  2. souzan says:

    hej! tänkte även göra den idag, men undrar om vad du menar med grädde? är det matläggningsgrädde eller visp grädde?

    1. Zeina Author says:

      Både sorter funkar bra 🙂

  3. Åsa Fellving says:

    Detta är supergott! Tänkte göra det till helgen när vi ska ha 40-års kalas hemma. Perfekt bjudmat!

  4. Anonym says:

    Hej

    Vilken storlek ska det vara på långpannan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close