Pörkölt med kyckling

Mustig ungersk kycklinggryta med paprika serverad med nokedli. Receptet har jag fått från min fina vän Linda som kommer från Ungern. Pörkölt kan tillagas på olika sätt och kan även göras med högrev. Redningen kan man skippa om man inte vill ha grytan och krämig och istället servera crème fraîche bredvid när grytan är färdiglagad. Detta recept är min favoritvariant på pörkölt, krämig och lite syrlig. Linda tipsar att det är superviktigt att man använder om paprikapulver av god kvalitet för bäst och godast resultat. Gärna en ungersk sort med söt smak.

4 portioner
900 g kycklingfilé  
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré (valfritt)
2 st gröna sivri eller 1 grön paprika
2-3 msk paprikapulver (viktigt med bra kvalité och den ska vara söt)
2 st tomater
2–3 dl vatten (vattnet ska täcka kycklingen)
Rapsolja till stekning
Salt & svartpeppar
Redning
0,5 dl gräddfil
0,5 dl Crème fraiche
1 msk vetemjöl
Serverinsförslag:
Nokedli

Gör såhär:
Börja med att tärna kycklingfilé i ca 3 cm stora bitar. Förbered dina grönsaker. Skala och hacka löken och vitlöken. Kärna ur paprikorna, och strimla den i ca 2 cm breda bitar. Skär sedan tomaterna i lika stora tärningar.

Hetta upp olja i en gryta. Fräs löken och vitlöken på medelhög värme tills den får färg. Dra bort grytan från plattan och blanda ner paprikapulvret, rör om så inga klumpar finns kvar. Det är även viktigt att paprikapulvret inte steks på hög värme då den då kan få en bitter smak.

Tillsätt tomaterna och paprikan i grytan och rör om. Blanda ner kycklingfilébitarna och lite lätt tills köttet blivit vit på sidorna. Häll sedan på med vatten så kycklingfilébitarna nästan täckas helt. Lägg i tomatpuré (går också att utesluta) Smaksätt med salt och svartpeppar.

Låt koka med lock på medelhög värme i ca 30 min. När grytan är klar är det dags att göra redningen. Blanda gräddfil och crème fraiche ihop med mjölet i en skål. Rör om tills det är klumpfritt. Ta sedan bort kycklingbitarna ur grytan och häll i redningen i såsen. Blanda ordentligt och koka upp. Lägg sedan tillbaka kycklingbitarna ner i grytan. Smaka av och salta vid behov.

Join the Conversation

  1. Anita Telek says:

    Ez nem egy tradicionális magyar csirkepörkölt. Az eredeti csirkepörköltben a csirke összes része benne van. Csak csirkemellfiléből egyáltalán nem lesz az a finom, eredeti íz! Ez egy paprikás csirkefilé, és semmiképp sem csirkepörkölt.

    1. Anonym says:

      Det stämmer

  2. Detta recept är min favoritvariant på pörkölt… lite syrlig och krämig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close