Afrika/ Bakverk/ Dessert/ Efterrätt

Puff puff- Västafrikanska munkar

Supergoda “puffiga” friterade bollar som smakar munkar. Dom är både fluffiga och sega i konsistensen. Typisk street food som är väldigt populär i Väst Afrika. Puff puff är allra godast nyfriterade. Man kan pudra dom med florsocker eller ringla chokladsås över.

1 stort fat med puff puff (du kan halvera mängden om du vill göra en mindre sats)
4,5 dl ljummen vatten
8 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
1-1,5 dl socker (justera sötma efter smak, jag har i 1 dl socker)
0,5 tsk muskot eller kanel
0,5 tsk salt
Fritering:
Olja

Gör såhär:
Blanda jäst med ljummet vatten och 1 msk socker i en bunke och låt stå i 10 min. Sikta ner övriga ingredienser i vätskan och vispa smeten klumpfri. Täck bunken med en plastpåse och täck sedan med en bakduk. Ställ bunken i rumstemperatur, gärna på en varm plats som vid elmentet. Låt smeten jäsa i ca 45-60 min.

Hetta upp olja. Ta lite smet med en matsked och droppa ner smeten i oljan. Jag oljar mina fingrar och drar ner smeten från skeden med fingrarna och försöker samtidigt forma en någorlunda rund boll innan jag droppar ner smeten i oljan. Det kan vara svårt att få till snygga runda bollar eftersom smeten är ganska lös men efter att man friterat ett par stycken får man in tekniken. Det är inte hela världen om man inte lyckas forma perfekta runda bollar, dom blir supergoda ändå.

Fritera puff puff ca 2-3 min på varje sida. Tänk på att inte ha för hög temperatur på oljan när du friterar, för då kan bollarna bli stekta utanpå men förbli degiga inuti. Ca 180° ska oljan vara. När bollarna är gyllene lyfter du upp dem från oljan med en hålslev och låter rinna av på papper. Pudra florsocker på och servera! Puff puff är allra godast nyfriterade men kan även serveras några timmar efter fritering. De smakar som bäst samma dag som de har friterats.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Julia
  11/10/2017 at 13:35

  Min pojkvän från Kamerun gör dessa ibland, fast med bara lite socker och utan krydda. Gott till smakrika grytor, t.ex. med röda bönor i.

 • Reply
  Manar
  11/05/2020 at 18:24

  Kan man lägga dom i ugnen istället för att fritera???

  • Reply
   Latifah
   01/09/2020 at 17:26

   Nope, dom ska friteras alla gånger. Mvh västafrikan

 • Reply
  Jessica
  24/09/2020 at 22:32

  Kan man använda smör istället för olja?

 • Leave a Reply