Rabarberpaj med jordgubbar Balkanstyle

Lenja pita är en favorit från Balkan som vanligtvis fylls med äpplen, receptet hittar du HÄR! Jag gjorde en twist på kakan och fyllde den med rabarber och jordgubbar. Det blev magiskt! Så himla gott. Servera med vaniljsås eller glass och njut!

Ca 15 bitar paj
Pajdeg:
Ca 5-6 dl vetemjöl
1 dl socker (du kan minska mängden socker om du vill ha pajen mindre söt)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 st ägg
1 dl yoghurt (flytande eller turkisk yoghurt funkar)
Fyllning:
Ca 500 g rabarber
1,5 dl socker
200 g jordgubbar
1,5 msk majsstärkelse +1,5 msk vatten
1 tsk kanel
Garnering:
Florsocker
Serveringsförslag:
Vaniljsås eller glass

Gör såhär:
Börja med pajdegen. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Skär kallt smör i kuber och vänd ner det i bunken. Arbeta snabbt ihop allting till smulor. Du kan göra det för hand eller i en matberedare. Tillsätt ägg och yoghurt och knåda snabbt ihop allting till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. Degen få dock inte bli för torr i konsistensen. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 min. Under tiden kan du förbereda fyllningen.

Skala rabarberna och skär i mindre bitar. Skär jordgubbarna i mellanstora bitar. Lägg rabarber och socker i en kastrull, värm upp på medelvärme under ständig omrörning tills rabarbern mjuknar och sockret smälter, ca 5 min. Späd ut majsstärkelse med vatten och vänd ner i kastrullen. Koka upp under omrörning tills du får en tjock kräm. Låt sjuda i 2 min. Dra bort från värmen och vänd sedan i jordgubbar och kanel. Låt fyllningen svalna tills den blir ljummen

Värm ugnen till 175°, över- och undervärme. Dela degen i två halvor. Kavla ut ena halvan, inte för tunt, och lägg i en mellanstor form, ca 20×30 cm eller i en rund pajform på ca 28 cm. Häll fyllningen över pajskalet. Kavla ut den andra deghalvan och lägg över pajen. Nagga hela ovansidan med en gaffel. Baka sedan pajen mitt i ugnen i ca 35-40 min. Ta ut från ugnen, låt svalna. Skär pajen i bitar, pudra florsocker över och servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close