Rysk biff stroganoff

En riktig klassiker som är busenkel att laga. Självklart funkar det alldeles utmärkt att byta ut biffen mot falukorv. Worcestershiresåsen kan du skippa, men den ger stroganoffen det där lilla extra.

4 portioner
400 g biff (löv- eller ryggbiff passar bra)

1 gul lök
250 g champinjoner 
rapsolja (till stekning)
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl vatten, hett
1 msk worcestersås (valfritt)
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl crème fraîche
1 msk färsk persilja, finhackad att strö över
Serveringsförslag:
Ris
Saltgurka

Gör såhär:
Skär köttet i strimlor, hacka löken och skiva champinjonerna. 
 Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar på hög värme under omrörning. Köttet ska stekas och få fin färg, inte kokas. Lägg sedan köttet åt sidan. Stek löken i lite olja tills den blir glansig. Tillsätt champinjonerna och fräs tills de har fått lite färg.

Blanda ner kött och tomatpuré och fräs alltsammans hastigt.
 Rör ner mjölet och stek lite till. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom crème fraiche och persilja, och låt grytan puttra i cirka 15 minuter. Blanda i crème fraîche och smaka av med salt och peppar. Låt grytan puttra utan lock i cirka 5 minuter. Garnera med persilja och servera med ris och saltgurka.

Foto: Ulrika Ekblom från min kokbok Veckans Matsedel

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Mums det är så gott med biff Stroganoff på svenskt sätt! Jag tycker dock att svenska saltgurkor är alldeles för salta. Jag brukar ta polska eller finska mjölksyrade gurkor i stället. Ryska gurkor görs med samma recept.

  2. Denna gör vi flera gånger i månaden. Så himla gott, dijonsenap gör sig jättebra i denna gryta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close