Saftiga saffransbullar i långpanna med glasyr

En lyxig take på mina saftiga saffransbullar med vaniljkräm. Samma deg, samma fyllning men dessa bakas i långpanna och toppas med glasyr. Saffransbullar deluxe! Recept på Zeinabullen hittar du HÄR!



Ca 15-18 st saffransbullar med glasyr
Degen:
4 dl mjölk (3%)
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kvarg 10 % (eller kesella)
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
5 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snabbvispad marsanpulver
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
2 msk juice från apelsin (kan ersättas med vatten eller mjölk)
Ca 2,5 dl florsocker

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kvarg/kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 10 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

Dela degen i 2 bitar och forma till bollar. Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en stor rektangulär platta. Bre på hälften av vaniljkrämen. Skär ut långa remsor från långsidan. Rulla ihop remsorna tills du får bullar. Pressa bullen lite lätt och lägg på en plåt, 30×40, med bakplåtspapper. Gör samma procedur med resten av deg och fyllning. Täck med kökshandduk och låt jäsa i minst 1 timme, allra bäst resultat får du om bullarna får jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.

Värm ugnen till 200° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene mitt i ugnen i ca 25 min. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren. Ha i så mycket florsocker du behöver, glasyren ska kännas tjock och trögflytande. Den får inte vara för lös.

När bullarna är gyllene och färdiggräddade tar du ut dom från ugnen. Låt svalna någon minut på plåten och pressa toppen av bullarna lite lätt med undersidan av ett glas. Ringla över glasyren. Servera saffransbullarna direkt eller täck med plast och ställ i kylen. Bullarna klarar sig fint i kyl till nästa dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close