Samosa- Två olika fyllningar

Samosa är friterade piroger som fylls med en kryddig blandning. De blir till frasiga och smakrika små degknyten. Samosas görs i bland annat Indien, många delar av Afrika och Mellanöstern. De kryddas på olika vis och fyllningen kan innehålla allt från färs, potatis, ärtor, chili till olika kryddblandningar. Vanligast är att man gör degen själv men jag använder istället vårrulleplattor, det funkar alldeles utmärkt det med. Servera samosas kall eller varm, som tillbehör till maten eller på buffén. Kan även avnjutas som en hel rätt med chutney, yoghurt, tzatsiki eller sallad. Receptförslag på två olika fyllningar och steg för steg bilder följer nedan. samosa-13

Ca 15-20 st samosa
15 st ark vårrulleplattor (se bild)
Recept på hemmagjord deg som passar till samosa finns HÄR! om du vill göra egen
Fyllningsförslag (varje sats fyllning räcker till ca 15-20 st samosas):
Samosas med färs:
500 g färs (kött- eller vegetarisk färs funkar bra)
2 gula lökar
1 liten bunte färsk koriander eller persilja (välj efter smak, jag tar persilja)
1 grön chili (om du gillar hetta)
1 msk currypulver
1 msk paprika- eller chilipulver
1 tsk sju kryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
Salt & peppar
Samosas med potatis och ärtor:
4 kokta potatisar
200 g ärtor
2 gula lökar
1 liten bunte färsk koriander eller persilja (välj efter smak, jag tar persilja)
1 grön chili (om du gillar hetta)
1 msk currypulver
1 msk paprika- eller chilipulver
1 tsk sju kryddor
Salt & peppar
Pensling för att hålla ihop degen:
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 msk vatten
Fritering:
Neutral olja

 

Gör såhär:
Börja med att förbereda fyllningen:
Köttfärsfyllningen: Hacka lök, koriander/persilja och chilin. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i färsen, eventuellt chili och curryn, stek under omrörning tills färsen smular sig. Vänd i resterande kryddor och persilja/koriander, fräs lite till. Stäng av värmen och låt fyllningen kallna.

Potatisfyllningen: Skala och hacka potatisarna till tärningar, koka dem mjuka och låt rinna av. Koka ärtorna och låt rinna av ordentligt. Hacka lök, koriander/persilja och chilin. Hetta upp olja, stek löken och chili tills löken mjuknar och får lite färg. Vänd i alla kryddor och fräs lite till. Vänd i potatis, ärtor och persilja/korinader. Stek försiktigt utan att mosa sönder potatisarna lite hastigt. Låt sedan fyllningen kallna.

Tina upp vårrulleplattorna om du använder frysta. Du kan välja mellan två olika storlekar på plattorna, mellan eller stor. Jag har valt mellan men jag tycker att den stora storleken är enklare att jobba med. Degen hittar du främst i asiatiska livsmedelsbutiker men även i välsorterade mataffärer. Håll alltid vårrulleplattorna som du inte jobbar med väl övertäckta så de inte torkar ut. Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, det ska du använda som “klister” för att pensla med, annars öppnas samosan upp under stekning.

Lägg en vårrulleplatta på en tallrik/skärbräda, vik ihop den i mitten. Vik sedan en triangel från hörnet och vik sedan igen. Nu har du en liten “fika” som du kan fylla. Lägg i önskad fyllning, pensla yttersta delen med majsstärkelse och stäng ihop samosas. Se steg för steg bilder nedan. Lägg på ett bakplåtspapper. Om du tycker att det är pilligt att vika dem till trianglar kan du rulla dem till klassiska vårrullar.

HIT kan du förbereda din samosa och sedan steka vid senare tillfälle. Frys in dem eller förvara i kylen. Tänk på att fyllningen inte får vara för blöt om de ska förvaras i kylen och ställ dem inte för tätt ihop, annas fastnar de i varandra. Ska du frysa in dem lägger du bakplåtspapper mellan dina samosas. När du sedan ska fritera dem behöver du inte tina upp dem, bara släng ner i het olja. Du kan även fritera dem direkt. Fritera dem gyllene ca 3 min på varje sida och låt rinna av på papper. Servera med ett gott tillbehör. Tsatsiki eller mangochutney med sallad passar fint till. Recept på en annorlunda variant på indisk samosa hittar du HÄR!

samosa-9 samosa-8 samosa-7 samosa-6 samosa-5samosa-4 samosa-3 samosa-2 samosasamosa-14samosa-15

 

Join the Conversation

  1. När jag var liten bakade en granne från Somalia samosas till oss som vi hade i frysen och tog fram som mellis, kan man frysa dessa tror du?

  2. Hej,
    Hur länge kan man förvara dem i kylen innan man bör fritera dem? Kan man tex förbereda dem dagen innan?

  3. Patricia says:

    Vart kan man köpa färdig deg?
    Det ser ut hiiiimla gott!!

    Tack!

  4. Caroline says:

    Friterar du i gjutjärnspanna? Och vad gör man med oljan som blir över? 🙂 Tack på förhand!

    1. Anonym says:

      Kan spara den till nästa gång du ska fritera något

  5. Steph says:

    Lite mycket med en msk curry, den tog alldeles över, annars hade det varit supergott :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close