Bakverk/ Balkan/ Buffé/ Färs/ Paj

Sareni burek- Bosnisk börek

Det finns många olika recept och versioner på burek. Du hittar recept på turkisk burek med köttfärsfyllning HÄR! och med fetostfyllning HÄR! Sareni burek är en bosnisk variant med potatis- och köttfärsfyllning. Riktigt gott med potatis i fyllningen! Egentligen görs en äkta burek med en hemmagjord deg. Degen kavlas först ut och sen drar man försiktigt ut den med händerna tills degen blir supertunn. Jag fuskar och gör min burek med filodeg och det blir hur gott som helst det med. 


6 portioner
Fyllning:
500 g filodeg
600 g köttfärs
450 g potatis
1 stor gul lök
Ca 1 msk vegeta (allkrydda som används mycket i balkansk mat, kan ersättas med 2 tsk salt)
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
1 msk rapsolja
Pensling:
Ca 50 g smält smör eller 0,5 dl rapsolja (jag föredrar smör)
Garnering:
1,5 dl vatten
25 g smör
Serveringförslag:
Shopska sallad
Yoghurt

Gör såhär:
Hacka lök och potatis i små tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till fyllning.

Värm ugnen till 175°. Öppna filodegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla med olja eller smör. Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i ugnsformen. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen. Pensla bureken med lite smör eller olja.

Baka bureken mitt i ugnen tills den blir gyllene och krispig, ca 45 min. Koka upp vatten och smör. Ta ut den färdiggräddade bureken från ugnen och häll det heta vattnet jämnt över hela bureken. Täck sedan med bakduk och låt bureken stå i 15-20 min i rumstemperatur. Servera gärna bureken med shopska sallad och yoghurt. 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Josefin
  19/10/2018 at 08:44

  Hej. Vad menas med täck väl med kökshandduk?

 • Reply
  arman
  24/02/2020 at 12:39

  yeeeeeet

 • Leave a Reply