Shamborek- Syrianska & kurdiska piroger

Luftiga piroger fyllda med färs och stekta tills de blir härligt frasiga. Dessa godbitar är väldigt populära i både det syrianska/assyriska och kurdiska köket. Lika goda att serveras varma som kalla. Passar perfekt på buffén, som en sidorätt eller som en hel rätt med sallad.

12 st piroger 
Rapsolja till stekning
Degen:
Ca 10 dl vetemjöl
4 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olja (olivolja eller neutral olja funkar bra)
Fyllning:
500 färs (kött-eller vegofärs)
2 gula lökar
1 liten knippe finhackad persilja
1 tsk sjukryddor
2 tsk paprikapulver
Salt & peppar

Recept på afghansk bolani hittar du HÄR!

Gör såhär:
Förbered först degen. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen smidig en stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas luftig, varken för kladdig eller kompakt. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns för kladdig. Täck ordentligt med plast och låt vila i rumstemperatur medan du förbereder fyllningen.

Finhacka lök och stek i olja tills den mjuknar och får färg. Tillsätt färsen och stek lite till, vänd i kryddor och stek lite till. Vänd i persiljan, blanda och dra bort från värmen. Låt fyllningen kallna.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i ca 12 lika stora delar. Forma delarna till bollar och täck väl med bakduk. Ta en boll och kavla ut den till en rund och tunn platta. Lägg på fyllning på en sida av degen och vik sedan i mitten. Nyp ihop kanterna ordentligt. Platta försiktigt ihop pirogen. Hetta upp olja i en stekpanna och stek pirogerna ca 5 min på varje sida, tills de blir gyllene och frasiga. Viktigt att du inte har för hög värme, då får pirogerna snabbt färg utanpå men förblir degiga inuti. Du ska inte heller ha för låg värme. Låt rinna av på papper och täck med bakduk. Stek resten av degen på samma sätt. Servera nystekta, varma eller kalla, med en fräsch sallad.

Join the Conversation

  1. Lizzie says:

    Kan jag steka de i ugnen istället för i stekpanna?

  2. Pernilla says:

    Går det att grädda pirogerna i ugn istället?

    1. Claudia says:

      Jag tillagade dem penslade i olja i ugn 150c. Tog väldigt lång tid och dem blev galet hårda att tugga (degen), gör det helt enkelt inte :/

  3. Silja says:

    Dom blir inte färdiga av att stekas, friterade dom istället

  4. Maria LindellQuelhas says:

    Jag undrar om dessa går att frysa in? Om ja, ska jag frysa in dem innan stekning eller efter stekning?

    Jag har gjort receptet flera gånger och dem är så galet goda!

  5. Tanya says:

    Är de goa att frysa in?

  6. Sandra Enocksson says:

    Kan man göra de med glutenfritt mjöl? Nån som har testat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close