Shawarma- Kycklingkebab i ugn

Det här mina vänner är så gott! Saftig kycklingkebab tillagad långsamt i ugn och serverad med läckra kebabtillbehör. Det är så festligt att ställa fram kebabbrickan på middagsbordet och njut! Den ser du steg för steg hur jag lagar kebaben. Glöm inte att ge tummen upp om du gillar klippet 😀

6 portioner shawarma
900 g kycklingbröstfilé
1 stor gul lök eller bakpotatis att sätta spettet i
2 msk olivolja till garnering
Marinad
1 dl turkisk yoghurt, 10%
2 msk tomatpuré
saften från ½ citron
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 tsk chiliflakes (kan ersättas med paprikapulver för mild smak)
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen spiskummin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Serveringsförslag:
Toum (vitlöskräm)
Två olika kebabsåser

Bröd eller pommes
tomat, gurka, sbergssallad, rödlök, persilja, saltgurka

 
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Banka ut kycklingfiléerna tills de blir lite tunnare, dela filén på mitten på längden . Blanda ner filébitarna ordentligt i marinaden och låt dem marinera en stund, minst 30 min, men allra helst över natten i kylen.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort en bit från potatisen eller löken som du kan använda som stöd till grillspettet. Jag rekommenderar potatis, det finns risk att kebaben viker sig i ugnen om du använder en lökhalva. Lägg löken/potatisen med snittytan neråt i en ugnsform. Tryck in spettet mitt i löken/potatisen och trä kycklingbitarna på spettet. Avsluta med att ringla olivoljan över.
 
Sätt in formen mitt i ugnen och låt köttet få lite stekyta, det tar cirka 8 minuter. Sänk sedan värmen värmen till 175 grader och låt kycklingen ugnsstekas långsamt i cirka 45 minuter. Ta ut kebaben från ugnen, skiva strimlor. Om kebaben inte är färdiglagad i mitten kan du steka skivorna lite snabbt i olja i en stekpanna. Servera med pitabröd, grönsaker och kebabsåser.

Join the Conversation

  1. Carina C F says:

    Sååå gott!! Tack för ytterligare fantastiskt recept.

  2. Sabrine says:

    Jag tänkte göra halva mängden. Hur lång tid tar det i ugnen?

  3. Är inte det här ditt recept?

    https://www.koket.se/kycklingshawarma

  4. Fantastiskt gott! Man skulle kunna tro att de är svårt att göra men verkligen inte. Kommer absolut att göra denna igen.

  5. Khawla says:

    Som vanligt min matlärare du är det bääääääääääästa som hittar på så himla bra matrecept
    Älskar dig tack att du delar dig med oss dina mattalang ♥️♥️♥️♥️♥️

  6. Berit says:

    Igen et aftensmåltid der smager så englene synger. Virkelig lækker og så let at lave. Tak for dit kæmpe arbejde for at vi andre kan nyde dine opskrifter

  7. Hur/vad gör du med potatisen? Antydde det bara på svt.

  8. Katrin says:

    Så gott

  9. Sarah says:

    Har den i ugnen nu – doftar ljuvligt från köket! Men tillagningstiden är nästan den dubbla? Efter 45 min i ugnen så hade kycklingen en innertemp på endast 44 grader.. Men fick ställa den ganska långt ner också pga grillspettet..

  10. Har denna i ugnen nu, verkar ta mycket längre tid än vad som står i receptet så tur jag började med middagen i god tid och så doftar det mest bränd grillpinne så länge men det ska nog bli mumsigt när det är klart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close